De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk heeft dinsdag gezegd dat Bitcoin (BTC) ooit waardeloos kan zijn. Maar klopt dat wel?
De Bank of England bracht dinsdag een rapport uit waarin potentiële gevaren voor beleggers worden beschreven. Daarin werd de vraag gesteld hoeveel de cryptomunt Bitcoin eigenlijk waard is. De waarde van een Bitcoin steeg op een jaar tijd van 29.000 naar 48.000 dollar. Op 11 oktober bereikt de oudste cryptomunt ter wereld zelfs een recordprijs van 68.000 dollar per stuk. De totale marktwaarde van de digitale munt bedraagt op het moment van schrijven net iets minder dan de 1 biljoen dollar.
Sir Jon Cunliffe, plaatsvervangende gouverneur van de centrale bank, zei dat de toenemende populariteit van de cryptomunt kan zorgen voor een nieuwe waaier aan risico’s. “De prijs (van crypto, red.) kan sterk variëren en de prijs (van Bitcoin, red.) kan in theorie en praktisch gezien zelfs naar nul zakken,” zei Cunliffe tegen de BBC.
Maar hoe is dat mogelijk, vragen verschillende cryptobeleggers zich wellicht af na deze bewering van de centrale bankier. Sinds 2020 is de totale marktwaarde van cryptomunten toegenomen tot 2,6 biljoen dollar, ofwel 1 procent van alle globale financiële activa. Zeker 2,3 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk houden crypto aan, tegen gemiddeld 300 Britse pond per persoon, weet The Guardian.
Hoe waardevol is een versleutelde en schaarse munteenheid echt?
Volgens Thomas Belsham, die werkt voor de media-afdeling van de centrale bank, ligt het probleem van Bitcoin bij het feit dat het “niet gebruikt wordt om een prijs te geven aan andere zaken buiten zichzelf.” In een blogbericht schrijft de Brit ook dat Bitcoin-beleggers trots zijn dat één Bitcoin exact één Bitcoin voorstelt. “Maar een tautologie maakt nog geen valuta”, beargumenteert de Brit.
De waarde van Bitcoin zou volledig steunen op het feit dat er maar 21 miljoen “exemplaren” van de digitale munt kunnen bestaan, waardoor de cryptomunt vaak “digitaal goud” genoemd wordt. Maar dat ontwerp zou Bitcoin ooit “volledig waardeloos” kunnen maken, meent Belsham.
Volgens Bitcoin-aanhangers is die ingebouwde “ware” schaarsheid juist één van grootste voordelen van de cryptomunt en een garantie dat de munt zal blijven toenemen in waarde. Het feit dat de waarde van Bitcoin niet gelinkt is aan andere zaken op de markt klopt overigens niet. Bitcoin zelf kent een waarde in fiatgeld, toegekend door de markt. Bovendien zijn er al verschillende zaken verkocht voor Bitcoins. In maart van dit jaar konden Tesla-klanten tijdelijk elektrische wagens aankopen voor BTC. Een Model S van Tesla was toen ongeveer 2,69 Bitcoin waard, weet cryptosite Decrypt.
Bitcoin-fanaten redeneren ook geregeld dat de gedecentraliseerde en beveiligde aard van het blockchain-systeem achter de cryptomunt investeringen zal blijven aantrekken.
0,4 procent kans op complete afbrokkeling
Er zijn op het moment van schrijven ongeveer 19 miljoen Bitcoins in circulatie. De volgende 2 miljoen zullen pas volledig “gemaakt” worden door cryptominers tegen het jaar 2140. Het systeem van Bitcoin en zijn steun op een “ware” schaarsheid zal dus moeilijker zijn om vol te houden in de komende jaren, argumenteert Belsham.
“De speltheorie leert ons dat een proces van achterwaartse inductie op een gegeven moment ertoe zal leiden dat slimme beleggers vertrekken. Als dat zou gebeuren, moeten beleggers bereid zijn om, uiteindelijk, alles te verliezen”, besluit Belsham.
In 2018 publiceerden Yukun Liu en Aleh Tsyvinksi, twee onderzoekers van Yale University, een rapport genaamd ‘Risico’s en opbrengsten van cryptovaluta’. Daarin berekenden de twee academici de kans dat Bitcoin effectief ooit een nulwaarde zou bereiken.
De conclusie was dat er een kans van 0 tot 1,3 procent was dat dit ooit zou gebeuren. Op het moment van publicatie in 2018 stond de kans op 0,4 procent. Het duo voerde dezelfde berekening uit voor de euro: de munteenheid van Europa heeft een kans van 0,009 procent op een totale ineenstorting.
Conclusie: Er zijn heel wat argumenten voor beide kanten van het debat te vinden. Het langetermijneffect van de schaarsheid van Bitcoin is niet geheel duidelijk. De volatiliteit van crypto en het onzekere cryptobeleid van overheden zijn duidelijke risico’s. Maar de innovaties die blockchain-systemen, zoals dat van Bitcoin, aanbrengen, kunnen wel eens van onschatbare waarde zijn.
Omslagfoto aangeleverd door cryptowallet.com
(ns)