KLM toont prototype van futuristische ‘vliegende V’

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft in Duitsland een eerste prototype van een nieuw, futuristisch aandoend vliegtuig voorgesteld.

De Vliegende V heeft zijn naam niet gestolen. Zodra u de eerste foto’s van het vliegtuig ziet, is het meteen duidelijk waar de benaming vandaan komt. De constructie, gemaakt door ingenieurs aan de TU Delft en KLM zelf, doet toch een beetje denken aan een UFO, maar het prototype werkt alvast.

De Vliegende V combineert de motoren, cabine en aerodynamica van de vleugels in een. Dat moet voor efficiëntere, schonere vluchten zorgen. Door de vorm van het vliegtuig volledig om te gooien, kan KLM naar eigen zeggen nieuwe technologie om brandstof te besparen, optimaliseren.

Lange vluchten

Het technologische hoogstandje ziet er niet alleen goed uit, hij zou ook in die belangrijke lange lijnvluchten-categorie goed stand houden. De Vliegende V zou namelijk evenveel passagiers kunnen zetten als een Airbus A350. Daarbij zou die ook meteen een stuk minder gaan verbruiken.

Omdat de Vliegende V ook dezelfde breedte heeft als een normale Airbus A350, kan hij dezelfde gates gebruiken als die grote lange-afstandsvlieger. Wel bijzonder: de turbomotoren zouden op de vleugels komen liggen, niet eronder. Dat lijkt contra-intuïtief, maar blijkt wel te werken.

Wanneer deze vliegtuigen eventueel in productie zouden gaan, is nog niet duidelijk. De ontwikkeling ervan duurde slechts twee jaar, maar momenteel is er enkel nog maar een schaalmodel. Het is dus sowieso nog even wachten op de grote broer van deze Vliegende V.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20