Klimaatwijziging veranderde het stemgedrag in Amerikaanse kuststeden

De milieuproblematiek heeft wel degelijk een sleutelrol gespeeld in het stemgedrag tijdens de recente tussentijdse verkiezingen.

De zorg voor het milieu wordt in de Verenigde Staten voornamelijk als een agendapunt van de Democraten beschouwd, zeker nu president Trump al meer dan eens zijn twijfels heeft geuit over de klimaatwijziging. Maar de milieuproblematiek heeft wel degelijk een sleutelrol gespeeld in de recente tussentijdse verkiezingen. Dat gebeurde vooral in plekken die traditioneel voor conservatieve politici stemmen, maar die recent werden getroffen door orkanen, bosbranden of andere klimaatgerelateerde problemen.

      South Carolina

  • In South Carolina won in de regio tussen Charleston en Hilton Head verrassend een Democraat, die de oceaan en de lokale stranden wil beschermen tegen de olieboringen, die door zijn Republikeinse tegenstander net werden gepromoot. De regio wordt dan ook al langer geteisterd door overstromingen en de stijgende zeespiegel.

    Texas

  • In Houston in de staat Texas won voor het eerst in 17 jaar zelfs een Democraat. Grote delen van Houston werden vorig jaar verwoest door de orkaan Harvey.

       Florida

  • In Florida werd met een grote meerderheid een wetswijziging goedgekeurd die het boren naar olie voor de kusten verbiedt. De staat werd de voorbije 2 jaar tot twee keer toe het slachtoffer van de verwoestende orkanen Michael en Irma. Delen van de westkust kregen te maken met een hardnekkige en giftige algenplaag, die dodelijk bleek voor al wat in zee leeft, maar ook strandgangers oog-, huid- en keelirritatie bezorgde (zie foto onder).
    Toeristen bleven weg en de lokale economie kreeg het hard te verduren. De algen verdwenen enkele weken voor de ‘midterm’-verkiezingen en hadden ongetwijfeld de uitslag de andere kant kunnen doen opgaan indien ze op verkiezingsdag nog present waren geweest. Tot grote ergernis van president Trump is in de staat inmiddels de hertelling van de stemmen opgestart, omdat de Republikeinse winnaars in zowel de senaats- als de gouverneursrace niet verder raakten dan een half procentpunt verschil.

    Nevada

  • In de staat Nevada beslisten de kiezers dat 50% van de energie die er wordt geproduceerd tegen 2030 afkomstig moet zijn van alternatieve bronnen.

© Getty Images

Klimaatwijziging zal wel degelijk mee de toekomstige stem bepalen

Verder stapte een ganse reeks Republikeinen over naar de Democraten omdat ze vinden dat de GOP de impact van de klimaatwijziging onvoldoende begrijpt en/of serieus neemt. 

De klimaatwijziging zal dus wel degelijk mee de toekomstige stem bepalen, zeggen analisten. Uit een studie van de universiteit van Elon in North-Carolina, blijkt dat 37% van de Republikeinse kiezers denkt dat de opwarming van het klimaat de volgende 50 jaar  ‘zeer waarschijnlijk’ een negatieve impact zal hebben op de kuststreek in de staat. 18 maanden geleden was amper 13% van de ondervraagden die mening toegedaan.

In verschillende kuststeden verandert de perceptie rond klimaatwijziging dus naarmate de bevolking rechtstreeks met de gevolgen ervan wordt geconfronteerd. Vraag blijft of dat enige impact zal hebben op het beleid in Washington.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20