Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Marc Horckmans gepubliceerd op om • January 2023 4 min lezen
Indien de financiële sector van het land zich niet afdoende voorbereidt op het dreigende waardeverlies van activa in fossiele brandstoffen, moet het Verenigd Koninkrijk rekening houden met een economische crisis die zwaarder kan wegen dan de bankencrash van vijftien jaar geleden. Die waarschuwing staat in een rapport van One for One, een collectief van klimaatactivisten.
Het rapport benadrukt dat de financiële wereld van de City of London niet voorbereid is op de mogelijke ineenstorting van een economie die op fossiele brandstoffen is gebaseerd en waarschuwt dat die nalatigheid tot een economische ramp kan leiden.
Waarom is dit belangrijk?
Als gevolg van de klimaatcrisis zal de waarde van fossiele brandstoffen sterk terugvallen. De vraag naar producten van de sector zal immers een drastische daling kennen. Daardoor dreigt een ineenstorting van de prijzen. Indien de City of London zich op die crash niet voldoende voorbereidt, kan het Verenigd Koninkrijk volgens One for One 500.000 banen verliezen en gedwongen worden 674 miljard pond belastinggeld uit te geven om zijn banken te redden.
Zwaarder dan bankencrisis: Volgens het rapport van One for One kunnen de financiële consequenties van deze crash zwaarder wegen dan de gevolgen van de bankencrisis vijftien jaar geleden.
Destijds werd de Britse regering gedwongen grote kredietverstrekkers zoals Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group te redden. Die bankencrisis zou het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk ongeveer 560 miljard pond kosten.
Het rapport illustreert de risico’s die dreigen te zullen oprijzen wanneer de banken en verzekeraars niet voldoende kapitaal reserveren als dekking voor de potentiële verliezen die zij waarschijnlijk zullen lijden als gevolg van de introductie van een striktere klimaatwetgeving, die bedoeld is om in de loop van de volgende jaren de doelstellingen voor de realisatie van een uitstootvrije economie te realiseren.
Bedrijven die voor hun activiteiten in sterke mate op fossiele brandstoffen steunen, zullen het door die toekomstige regelgeving moeilijker krijgen om hun producten – zoals olie en gas – aan hun klanten te verkopen.
Deze bedrijven zullen hun productieprocessen moeten veranderen of op de verkoop van andere goederen moeten overschakelen. Dat zal de waarde van activa met een zware ecologische voetafdruk – zoals aandelen of obligaties in projecten met fossielen brandstoffen en aanverwante sectoren – sterk verminderen.
Dat waardeverlies zal op zijn beurt een schadelijke impact hebben op institutionele beleggers – zoals banken, verzekeraars en fondsenbeheerders – die dergelijke activa in portefeuille hebben.
Het rapport raamt dat banken wereldwijd waarschijnlijk in totaal 4,9 biljoen dollar aan reddingsoperaties nodig zouden hebben indien de activa van fossiele brandstoffen aan het eind van dit decennium zouden instorten. Daarbij zouden wereldwijd ook 13,6 miljoen arbeidsplaatsen worden bedreigd.
Voldoende kapitaal in reserve: One for One – gesteund door groepen zoals Positive Money UK en het Sunrise Project – roept op tot een gecoördineerde actie van regeringen en financiële toezichthouders.
“Dat ingrijpen moet de kritieke zwakheden in de sector van de banken en verzekeraars aanpakken”, voert One for One aan. Dat zou betekenen dat banken en verzekeraars één pond kapitaal in reserve moeten houden voor elk pond dat wordt gebruikt om projecten voor fossiele brandstoffen te financieren of te verzekeren.
“Indien we geen regels hebben om ervoor te zorgen dat de financiering van fossiele brandstoffen door voldoende kapitaal wordt gedekt, zal het onmogelijk zijn om op een uitstootarme economie over te schakelen zonder ernstige financiële instabiliteit te veroorzaken”, waarschuwt ook Joshua Ryan-Collins, professor economie aan het Institute for Innovation and Public Purpose van het University College London.
“Banken en verzekeraars moeten over buffers beschikken voor de opvang van de schokken die het gevolg zijn van instortingen in de waarde van activa rond olie, gas en steenkool wanneer de nieuwe klimaatregelgeving van kracht en de vraag naar die producten afneemt naarmate hernieuwbare energiebronnen zich uitbreiden.”
“Het aanscherpen van de kapitaalvereisten voor vervuilende activa zou banken er ook toe moeten aanzetten hun kredietverlening toe te spitsen op duurzame activiteiten, wat op zich het transitierisico zal verminderen.”
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.