Key takeaways
- Het stellen van ambitieuze doelen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zal leiden tot een netto toename van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) tegen 2040.
- Investeren in emissiereductiestrategieën kan tegen het einde van het decennium 175 miljoen mensen uit de armoede halen.
- Als er geen actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering, dreigt er deze eeuw een derde van het wereldwijde bbp verloren te gaan, wat tot ernstige economische gevolgen leidt.
- Volgens onderzoek van de OESO en het Ontwikkelingsprogramma van de VN wegen de economische voordelen van het aanpakken van de klimaatverandering zwaarder dan de vermeende kosten.
Het stellen van ambitieuze doelen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zal leiden tot een netto toename van het wereldwijde bbp tegen 2040. Deze winst zal naar verwachting zelfs nog groter zijn tegen 2050, als we rekening houden met de economische verwoesting die vermeden wordt door de klimaatverandering te beperken. Geavanceerde economieën zouden een groei van 60 procent van het bbp per hoofd van de bevolking kunnen ervaren, terwijl landen met lagere inkomens een toename van 124 procent zouden kunnen zien ten opzichte van 2025.
Ontwikkelingslanden en klimaatactie
De onmiddellijke voordelen strekken zich ook uit tot ontwikkelingslanden, met naar schatting 175 miljoen mensen die tegen het einde van het decennium uit de armoede worden gehaald door investeringen in emissiereductiestrategieën. Omgekeerd dreigt er deze eeuw een derde van het wereldwijde bbp verloren te gaan als er niets aan de klimaatverandering wordt gedaan.
- Deskundigen benadrukken dat investeren in klimaattransities economisch niet schadelijk is, maar eerder leidt tot een bescheiden groei van het bbp.
Als Europa niets doet, zal dit ernstige economische gevolgen hebben: extreme weersomstandigheden zullen het bbp halverwege deze eeuw met 1 procent doen dalen en uiteindelijk zal de economie tegen 2050 jaarlijks met 2,3 procent krimpen.
De gevolgen van niets doen
Deze voortdurende krimp komt neer op een jaarlijkse recessie, die de economische stabiliteit van de EU aanzienlijk beïnvloedt. De klimaatcrisis wordt ook erkend als een bedreiging voor de nationale veiligheid vanwege de ontheemding die veroorzaakt wordt door onbewoonbare gebieden en een dalende voedselproductie.
Critici die beweren dat het bereiken van netto nul emissies tegen 2050 de economische groei zal belemmeren, worden tegengesproken door bewijs dat aantoont dat de kosten van de overgang naar hernieuwbare energie relatief klein zijn in vergelijking met de potentiële schade van niets doen.
Noodzaak duurzaamheid
Gegevens van Irena laten de snelle groei van hernieuwbare energie zien, wat de economische levensvatbaarheid ervan aantoont. Terwijl het aantal banen in schone energie blijft stijgen, blijven de investeringen in fossiele brandstoffen aanzienlijk, wat de noodzaak onderstreept van verdere beleidsondersteuning en stimuleringsmaatregelen om de overgang naar een duurzame toekomst te versnellen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!