Klimaatverandering begint ook slecht nieuws te worden voor astronauten

De klimaatverandering begint merkbaar te worden in de bovenste delen van de atmosfeer. Dat kan ervoor zorgen dat ruimteafval langer in een baan rond de aarde blijft.

Waarom is dit belangrijk?

Ruimteafval wordt een steeds groter probleem. Objecten in een baan rond de aarde bewegen immers aan enorm hoge snelheden, tot wel 30.000 kilometer per uur. Hoe meer afval er zich bevindt, hoe groter de kans dat satellieten en zelfs bemande ruimtestations geraakt worden. Dat ruimteafval er langer over doet om te vergaan, kan het probleem enkel erger maken.

De essentie: Volgens een studie die werd uitgevoerd door de British Antarctic Survey, een Britse overheidsorganisatie die wetenschappelijk onderzoek uitvoert op Antarctica, zorgt de toenemende hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer ervoor dat ruimteafval langer in een baan rond de aarde zou kunnen blijven. 

  • Objecten in een lage baan rond de aarde, ondervinden steeds minder weerstand. Dat komt door de uitstoot van koolstofdioxide. Hoe meer er in de atmosfeer wordt gepompt, hoe dunner
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.