Klein aantal grootsteden was de voorbije twee decennia goed voor ruim de helft van de wereldwijde economische groei

Klein aantal grootsteden was de voorbije twee decennia goed voor ruim de helft van de wereldwijde economische groei
China – Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images.

Uit een analyse van het onderzoeksbedrijf McKinsey Global Institute blijkt dat de regio’s die minder dan 1 procent van het wereldoppervlak uitmaken de afgelopen twee decennia verantwoordelijk waren voor ruim de helft van de toename van de mondiale groei.

Waarom is dit belangrijk?

De coronacrisis in China heeft al meermaals aangetoond in welke mate de grootsteden in het land een impact kunnen hebben op de internationale economie. Denk bijvoorbeeld aan alle westerse bedrijven, zoals Tesla, die in het Aziatische land liggen. Door het zerocovidbeleid moesten zij meermaals de productie staken, wat soms vergaande gevolgen had. Zo dook het aandeel van de elektrische wagenproducent tijdens de eerste twee dagen van deze week ruim 10 procent lager, na berichten over een productievermindering in de fabriek in Shanghai.

In het nieuws: Steden hebben altijd al een grote rol gespeeld bij het stimuleren van de wereldwijde economische groei, maar uit de gegevens van McKinsey Global Institute blijkt dat een groot deel van die groei geconcentreerd is enkele grootsteden, waaronder Shenzhen en Guangzhou in China en Los Angeles en Dallas in de VS.

  • Volgens McKinsey Global Institute, waarover de Financial Times bericht, was de groei geografisch gespreid. De steden die de voorbije twee decennia het meeste hebben bijgedragen aan de mondiale groei liggen verspreid over 130 landen.
  • Opvallend: De meest welvarende regio’s in de armere landen hebben vaak meer gemeen met steden in geavanceerde economieën dan met hun buren.
    • We geven een voorbeeld: Porto (Portugal) en Mapusa (India) hadden in 2019 een vergelijkbaar bbp per capita. Als we naar het land Portugal kijken, ligt dat cijfer ruim vijf keer hoger dan het Indiase bbp per hoofd van de bevolking, leren cijfers van de Wereldbank.
  • Voorts blijkt dat 2 miljard mensen in 2019, oftewel 27 procent van de wereldpopulatie toen, in steden woonden die de helft van de wereldwijde groei voor hun rekening namen.
  • De studie toont ook aan dat tussen 2000 en 2019 ongeveer 1,1 miljard mensen in China en bijna 1 miljard in 75 andere landen – waaronder Egypte, Brazilië, Colombia en India – een hoge levensstandaard bereiken. Daarmee wordt bedoeld dat de levensverwachting meer dan 72,5 jaar bedraagt en het jaarlijkse reële BBP per capita meer dan 8.300 dollar bedraagt.

Niet alle steden boomen

Keerzijde: Niet alle steden gaan erop vooruit.

  • Zo’n 600 miljoen mensen wonen in regio’s waar het bbp per capita de voorbije twee decennia is afgezwakt.
  • De regio’s waar de groei (per capita) afnam, bevinden zich in 100 landen, waaronder economieën uit de G7. We moeten hier wel aan toevoegen dat het merendeel van de dalingen zich concentreert in delen van Afrika waar de bevolking is gegroeid.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.