Tijdens de eerste ontmoeting met je potentiële nieuwe werkgever wil je uiteraard een goede en positieve eerste indruk maken. Een van de meest belangrijke dingen waar op moet letten op het moment dat je ergens stage gaat lopen of waar je uit bent genodigd voor een sollicitatiegesprek, is op welke manier je een dergelijke positieve eerste indruk kunt maken. In de praktijk wil dit doorgaans zeggen dat je moet gaan proberen om op een non-verbale manier indruk moet proberen te maken. Dit kun je onder andere doen door je op de juiste manier te kleden omdat kleding in de4 regel de toon zal zetten nog voordat je zelfs maar aan het officiële sollicitatiegesprek bent begonnen
Comfortabele kleding zorg voor meer zelfverzekerdheid
Als student heb je wellicht niet de kleding in je kast hangen die je graag zou willen dragen tijdens een officieel sollicitatiegesprek. Wanneer dat het geval blijkt te zijn, zul je dus (een deel van) een nieuwe outfit aan moeten gaan schaffen. Je dient dan op zoek te gaan naar kleding waarin je je comfortabel en goed gaat voelen. Door immers kleding aan te schaffen die je een gevoel van zelfvertrouwen geven, zul je veel sterker in je schoenen staan tijdens het sollicitatiegesprek. Een dergelijke outfit hoeft overigens niet duur te zijn, maar je dient er altijd wel voor te zorgen dat je een kwalitatief goed product aan schaft zodat je deze kleding nog steeds kunt dragen als je eenmaal voor de vacante functie aan bent genomen.
Kleed jezelf naar de functie waarvoor je solliciteert
Een fout die helaas nog een groot aantal studenten vaak maken, is wachten tot het allerlaatste moment om te beslissen wat ze gaan zullen dragen tijdens een sollicitatiegesprek Maar juist wanneer je de kans loopt om in tijdnood te geraken, kun je beter ruim op tijd weten welke kleding je aan wilt gaan doen. Het is namelijk van groot belang dat je je kleedt naar de functie waar je naar gaat solliciteren, in plaats van op het laatste moment nog snel wat kledingstukken uit je kast trekken en aandoen.
Ongeacht of je nu voor een stageplaats of een baan gaat solliciteren, in beide gevallen zul je aan je potentiële werkgever moeten laten zien dat je de baan en de functie serieus neemt en dat je bereid bent to het voeren van een serieus sollicitatiegesprek. Dit gesprek zal immers je eerste (en in de regel ook enige) kans zijn om een goede indruk op je potentiële werkgever achter te laten. Het is dus cruciaal om dit alles niet te licht op te vatten. Natuurlijk zul je bij het solliciteren naar een managementfunctie kleding moeten kiezen die bij deze baan passen en bij voorkeur dus gaan voor een formele kledingstijl. Daar tegenover staat echter dat wanneer je gesolliciteerd hebt voor een functie in een museum of een seizoensgebonden baan, dan zul je veel eerder kunnen gaan voor de wat meer casual kleding. In de praktijk betekent casual kleding dragen naar een sollicitatiegesprek echter niet dat je in een T-shirt en op slippers je bij je potentiële werknemer dient te melden, maar wel dat je iets passends zou moeten aandoen dat je ook tijdens het werken met gasten (vaak in een wat meer informele sfeer) aan zou kunnen doen.
Wat is passende kleding?
Op het ogenblik dat je niet zeker weet wat je kunt dragen naar een sollicitatiegesprek, dan zou je uiteraard altijd het bedrijf in kwestie bellen en vragen wat de dresscode is binnen de organisatie. Beter probeer je echter zelf deze informatie te achterhalen, bijvoorbeeld door een kijkje te nemen op de website van de onderneming, of door (oud) werknemers van het bedrijf te benaderen als deze zich in je kennissenkring bevinden. Een heleboel bedrijven nemen echter mensen in dienst die kandidaten weten te rangschikken op de meest basale zaken, zoals het geven van een stevige handdruk, het direct maken van oogcontact, het wekken van een gevoel van vertrouwen, het stellen van relevante vragen en het dragen van passende kleding ten aanzien van de bedrijfsuitstraling of de functie waar zijn voor solliciteren. In de regel kun je overigens beter wat te formeel gekleed gaan, dan jezelf te informeel te kleden tijdens een sollicitatiegesprek voor een vrij formele functie.
De wijze waarop je je kleedt voor een sollicitatiegesprek kan dan ook vaak het verschil betekenen tussen het krijgen van een baan of het ontvangen van een afwijzing. Het dragen van opzichtige (en dus ook vaak afleidende) kleding, piercings, tatoeages of sieraden kan je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek zodanig afleiden dat hij, of zij, minder gericht zal zijn op het gesprek, dan op de wijze waarop je jezelf presenteert. Een heleboel mensen zijn van mening dat ze vooral zichzelf moeten kunnen zijn tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek; maar dat kan echter leiden tot een enorm fiasco als je dit betekent dat je je niet op een passende manier wilt kleden, en je bijvoorbeeld besluit om toch piercings en tatoeages erg opzichtig te dragen. Je loopt dan namelijk de kans dat je gesprekspartner eerder voor een meer conservatieve kandidaat zal kiezen (zeker wanneer het een functie betreft waarbij je veel officiële contacten onderhoudt met andere mensen).
De keuze is aan jou
Voor sommige mensen is de beslissing om te kiezen een bepaalde functie en dus ook te kiezen voor een kledingstijl die aansluit op hun potentiële nieuwe baan. Op het moment dat je van jezelf weet dat het dragen van een maatpak niet echt jou ding is, is het niet aan te raden om te solliciteren naar een functie waar dit soort kleding een vereiste zal zijn. Maar aangezien er een heleboel andere banen zijn waar het dragen van een kostuum niet nodig is, kun je beter voor een andere functie gaan. Zo zul je onder andere niet in een maatpak op je werk worden verwacht als je gaat voor de functie van een schilder, een leraar of een administratief medewerker. Maar wanneer je ambities hebt om een baan te gaan vinden in de wereld van de financiële dienstverlening, dan is het meestal een vereiste om een maat pak te dragen. Dit is vaak ook het geval als je een officiële functie bij de overheid wilt gaan vervullen, ook dan zal je kledingstijl van groot belang zijn.
Wat je zeker niet moet dragen tijdens een sollicitatiegesprek
Natuurlijk zijn er altijd kledingstukken die je beter, of eigenlijk totaal, niet kunt te dragen als je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- een (erg) korte jurk of rok,
- een jurk of blouse met een diep decolleté,
- niet goed passende kledingsstukken (zowel te groot als te klein is echt not done),
- slippers of schoenen die te casual zijn,
- slippers of schoenen die oud en/of versleten zijn,
- te veel sieraden (verwijder absoluut altijd wenkbrauw-, neus- en tongpiercings),
- probeer als het mogelijk is aanwezige tatoeages met je kleding te bedekken,
- (overdadige) parfum kun je beter achterwege laten in verband met een eventuele allerlei van één van je gesprekspartners tijdens het sollicitatiegesprek.