De Kortrijkse beeldvormingsgroep Barco is de verliezer van de dag op de Brusselse beurs, nadat het bedrijf de eigen prognoses neerwaarts moest bijstellen. Dat heeft volgens het management veel te maken met “minder gunstige marktomstandigheden”.
In het nieuws: Barco donderde vandaag 13 procent lager op de beurs, na een sombere trading update. De drie divisies – Entertainment (waaronder cinemaprojectoren), Enterprise (toepassingen voor videoconferencing) en Healthcare (zoals schermen voor operatiezalen) – laten in het derde kwartaal elk lagere omzetcijfers zien dan een jaar geleden.
Ingezoomd: Vooral de daling van Healthcare valt op: min 27 procent tegenover vorig jaar. Dat schrijft het bedrijf vooral toe aan “het langzamer dan verwachte economische herstel in China”.
- Er hangen al maanden twijfels rond de gezondheid van de Chinese economie. Doemberichten wisselen af met hoopgevende macroeconomische signalen, zoals vandaag.
- Wat de cijfers van Barco in elk geval bevestigen: als de Chinese motor stokt, kan de duik voor westerse leveranciers diep zijn, zowel voor de verkopen als bestellingen. De andere markten laten een gemengd beeld zien.
Geciteerd: “In het derde kwartaal van 2023 werden de ongunstige omstandigheden van het tweede kwartaal intenser. In China bleef het verwachte herstel van de pandemie uit, wat doorweegt op de resultaten en groeivooruitzichten voor dit jaar”, schrijven de co-CEO’s An Steegen en Charles Beauduin, die na enkele maanden ziekte geleidelijk terugkeert naar kantoor.
Geen groei
Ook opmerkelijk: Over de zakelijke videotoepassingen zegt Barco dat “de algemene marktgroei negatief blijft, zoals te zien was sinds het tweede kwartaal van dit jaar, waarbij grote bedrijven hun kantoor- en vergaderruimtebehoeften herbekijken in functie van hun flexibele personeelsbestand na de pandemie”.
Het eindresultaat: Barco laat voor dit jaar alle groeiambities varen.
- Het management verwacht een omzet in 2023 “die in lijn ligt met die van vorig jaar”. Niet langer dan een drie maanden geleden was de prognose nog 5 à 10 procent jaargroei en eerder dit jaar zelfs zag het bedrijf een groei van 10 à 15 procent binnen bereik.
- Die opeenvolgende neerwaartse bijstellingen doet het vertrouwen bij beleggers uiteraard afbrokkelen, zelfs al hebben ze veel te maken met het vertroebelde macroeconomische klimaat. “Het management moet na enkele opeenvolgende winstwaarschuwingen nu vooral werk maken van het herstellen van de geloofwaardigheid, alvorens de beurskoers opnieuw hogere regionen zal kunnen opzoeken”, zegt beurshuis KBC Securities. (ddw)