Klap voor 5G-providers: in Californië wordt de netneutraliteit behouden

Netneutraliteit kan in Californië behouden blijven. Netneutraliteit zorgt er onder meer voor dat providers alle gegevensstromen op het internet gelijk moeten behandelen en gebruikers niet (zomaar) de toegang tot het internet of bepaalde sites mag worden ontzegd.

De staat is al sinds 2018 bezig om netneutraliteit veilig te stellen, toen de regering van Trump dit vrijgaf. Nu heeft Californië een eigen wet die de consumenten moet beschermen tegen het afbreken van netneutraliteit, en mogelijk opent dit deuren voor andere staten om hetzelfde te doen.

Voor 5G-providers zoals AT&T, Comcast en Verizon is de beslissing een behoorlijke klap. Zij willen al jaren dat er een einde komt aan netneutraliteit. Netneutraliteit zorgt er onder meer voor dat providers de gebruikers laten betalen voor een theoretische hoeveelheid data, maar dat die in de praktijk anders uit kan vallen – bepaalde toepassingen verbruiken meer data. Dat verschil moeten de providers onder netneutraliteit zelf betalen.

Kijk naar Texas

In zijn beslissing refereerde de rechter, John Mendez, aan de situatie in Texas. Daar is na onverwacht streng winters weer in een groot gedeelte van de staat de stroom uitgevallen, omdat de privaat beheerde elektriciteitsbedrijven onvoldoende onderhoud hebben gepleegd. “De overheid besloot de energiebedrijven met rust te laten, en dat heeft het volk geen goed gedaan”, zei Mendez erover.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20