Klaar voor de Evenepoel-mania? 5 cijfers over de komende Giro waar het Belgische rondetalent debuteert

Als u dacht dat we in Vlaanderen veel koersnieuws verslinden, dan hebt u nog niets gezien. Als Remco Evenepoel erin slaagt bij zijn debuut de Giro te winnen, dan gaat het land uit het dak en zal roze de kleur van de zomer worden. Wij zetten alvast 5 feiten op een rij over deze wat miskende grote rittenkoers.

1. De Giro draait een omzet van 40 miljoen euro

RCS Sport maakt onderdeel uit van RCS, een Italiaans mediabedrijf dat titels uitgeeft zoals Corriere della Sera en La Gazzetta dello Sport. De groep maakt in totaal net geen miljard euro omzet. De Giro zelf draagt 40 miljoen euro bij aan de resultaten. 18 miljoen euro komt van sponsors, 15 miljoen euro van televisierechten en 7 miljoen euro van startplaatsopbrengsten.

2. RCS Sport is eigenaar van bijna alle belangrijke Italiaanse koersen

(Andrea Mancini/NurPhoto/Shutterstock/Isopix)

We kennen allemaal ASO-Amaury Sport Organisation, uitgever van onder andere de sportkrant L’Equipe, maar ook organisator van de Ronde van Frankrijk. Deze mastodont is ook eigenaar van Paris-Roubaix en Liège-Bastogne-Liège. Velen gaan er ook meestal vanuit dat zij alle lakens uitdelen in het wielermilieu en geen concurrentie hebben.  

RCS Sport is echter een niet te onderschatten speler in het wielercircuit. Het bedrijf heeft een monopolie op de Italiaanse koersen. Naast de Giro worden de monumenten Ronde Van Lombardije en Milan-San Remo alsook de rittenkoers Tirreno-Adriatico door RCS georganiseerd. De UAE-Tour is ook van hen, een rittenkoers in het voorjaar die aan belang wint omdat de Verenigde Arabische Emiraten sponsor zijn van het team van Tadej Pogacar, volgens kenners de enige topper die de plannen van Evenepoel kan dwarsbomen.

3. De tv-rechten zijn verkocht aan Eurosport

De grootste winnaar van de deelname van het Belgische rondetalent is vandaag al gekend. Dat is Eurosport België dat in mei recordkijkcijfers zal behalen. RCS Sport heeft immers al sinds 2017- en het contract loopt nog tot 2025 – een exclusief akkoord met Eurosport afgesloten. De pan-Europese zender, die eigendom is van het Amerikaanse Discovery, heeft de alleenrechten op alle wielerevenementen die RCS organiseert. Daardoor missen we het commentaar van de topcast van de Sporza-redactie, wat hen dit jaar toch wat zuur zal opbreken.

4. De winnaar verdient 265.688 euro

In 2020 verdiende Tao Geoghegan Hart net geen 266.000 euro aan zijn overwinning. De nummer 2 Jai Hindley ging naar huis met 133.412 euro. Wilco Kelderman, die als derde eindigde, streek nog 68.801 euro op. Ter vergelijking: de winnaar van de Tour de France krijgt 500.000 euro. Pikant detail. De renners mogen dit niet persoonlijk op hun bankrekening bijschrijven. De buit wordt verdeeld onder alle teamleden. 

5. En ook dit nog: Evenepoel draagt het nummer 91

Isopix

Het is nu aftellen tot 8 mei om te zien of de laatste Belgische winnaar – Johan DeMuynck in 1978 – een opvolger krijgt. Dan start de Giro in Turijn -onmiddellijk- met een tijdrit. We zullen snel weten waar Evenepoel staat. Hij vertrekt alvast als kopman met het nummer 91 terwijl Almeida, die al wel bewezen heeft dat hij in grote rondes zijn mannetje kan staan, tevreden moet zijn met een tweede plek. Het is duidelijk dat Patrick Lefevere, zijn baas, alles zal doen om zijn goudhaantje gelukkig te houden.

Lees ook: Wie wint de Ronde van Vlaanderen? Artificiële intelligentie voorspelt koersuitslag

Meer