Kinepolis trekt op overnamepad: ‘Tal van bioscopen komen door corona in de etalage’

Ondanks de coronapandemie, die de bioscoopindustrie hard heeft getroffen door verplichte sluitingen, blijft Kinepolis inzetten op uitbreiding. Zo bleef de Belgische groep tijdens de crisis vasthouden aan de bouw van nieuwe complexen en sluit ze niet uit in de toekomst weer overnames te doen. Dat zei CEO Eddy Duquenne donderdag bij de toelichting van de jaarresultaten.

Kinepolis besliste om tijdens de coronacrisis door te zetten met vijf lopende bouwprojecten. Van de nieuwe bioscopen is er al één opengegaan in oktober, in het Nederlandse Haarlem. Ondertussen zijn er ook drie andere klaar voor een opening: het gaat om complexen in het Canadese Tamarack, het Franse Metz (Waves) en het Nederlandse Den Haag. De afwerking van de vijfde cinema, eveneens in Metz (Amphithéatre), is gepland voor begin 2022.

‘Geloven in de toekomst’

De beslissing om door te zetten met de projecten is volgens Duquenne vooral genomen omdat Kinepolis het financieel aankan, “maar ook omdat we geloven in de toekomst”, zei hij. “Een werf stilleggen en daarna heropstarten, leidt dikwijls ook tot belangrijke meerkosten en problemen met de planning.”

Ook sluit Duquenne niet uit dat Kinepolis snel weer op het overnamepad zal gaan. “We worden nog regelmatig gecontacteerd met opportuniteiten”, zei hij, en ook heel wat private investeerders zitten “massaal te wachten om daar mee op in te gaan”. Hoewel er nog veel onzekerheden zijn, “zouden we er wel open voor staan om, als we echt een fantastische zaak kunnen doen, in deze omstandigheden het risico en de extra lasten erbij te nemen”, zo gaf de CEO te kennen.

Lees ook: Maandelijks 25 miljoen euro verlies voor Belgische bioscopen

‘Huiswerk maken’

Bovendien verwacht Duquenne dat er als gevolg van de coronacrisis ook meer bioscoopgroepen, die financieel minder sterk staan, in de etalage terecht zullen komen. “Ik ken ook heel wat eigenaars die zaten te wachten op een exceptioneel jaar om hun zaak aan een exceptioneel bedrag te verkopen. Ik denk dat ze het exceptionele jaar gehad hebben, maar niet direct hetgeen ze zich voorgesteld hadden”, aldus de Kinepolis-topman, die op dat vlak ook “een dynamiek” op gang ziet komen. “Maar we gaan net zoals voordien selectief blijven en goed ons huiswerk maken.”

Voor een uitbreiding in België zijn er volgens Duquenne nog geen concrete plannen. Vanaf augustus mag Kinepolis hier weer uitbreiden zonder toestemming van de mededingingsautoriteiten. “Verwacht geen big bang, België is al goed bediend”, luidde het. “We houden nog altijd in het oog wat we kunnen doen. Zodra wij weer buiten mogen komen, zullen wij nog eens een paar terreinen gaan bekijken.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20