Maandelijks 25 miljoen euro verlies voor Belgische bioscopen

De Belgische bioscoopsector verliest per maand dat de cinemazalen gesloten blijven zo’n 25 miljoen euro. Daarnaast zijn er 1.250 banen op de helling.

De Federatie van Cinema’s van België (FCB) heeft er bij de regering op aangedrongen om de financiële steun voor de sector te verhogen. Het totale verlies dat de bioscopen dit jaar al samen geleden hebben, wordt geraamd op ongeveer 210 miljoen euro.

Minieme overheidssteun

Na een sluiting die al meer dan zes maanden duurt, waarschuwt de FCB in een open brief aan ministers dat de coronacrisis ‘catastrofale gevolgen’ zal hebben voor de Belgische cinema’s. Zo zijn er 1.250 banen bedreigd. 113 managers uit de sector ondertekende de brief. Thierry Laermans, secretaris-generaal van de FCB, zegt: ‘De economische gevolgen zijn dramatisch. Veel banen worden nu bedreigd, terwijl de sector zich al in een kwetsbare positie bevond.’

De sector ontving tot nu drie miljoen euro steun van de overheid. Dat bedrag valt in het niets in vergelijking met omliggende landen. ‘De Franse en Duitse bioscopen ontvingen respectievelijk 125,8 miljoen en 90 miljoen euro. De Nederlandse overheid trok dan weer een budget uit van 55 miljoen euro om de bioscopen te steunen’, aldus Laermans. In de brief wijst de FCB erop dat 98 aangesloten bioscopen failliet dreigen te gaan zonder de juiste overheidssteun.

‘Een deel van de Belgische cultuur is in gevaar’

Filmregisseurs en acteurs overhandigden de brief aan premier Alexander De Croo en verschillende ministers, waaronder de minister-presidenten van de verschillende landsgewesten, ministers bevoegd voor Economie en minister van Franstalige Cultuur Bénédicte Linard. ‘Onze hele sector staat met de rug tegen de muur. In deze periode zijn culturele activiteiten meer dan essentieel. Dit deel van de Belgische cultuur is in gevaar’, benadrukte Laermans.

De FCB herinnert de overheid er nog aan dat de bioscopen van in het begin strikte hygiënische maatregelen hebben genomen en dat zij nooit als infectiehaarden werden beschouwd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20