Kinepolis, gedumpt tijdens coronacrisis, maakt comeback op de beurs

Wie in de donkerste coronamaanden als een van de weinigen gokte op een snelle heropleving van Kinepolis, kan nu zijn winst uittellen. De beurskoers van de bioscoopketen staat intussen 142 procent hoger dan een jaar geleden.

Kinepolis zag een jaar geleden zijn bezoekersaantallen crashen met ruim 70 procent als gevolg van de coronamaatregelen. Het jaar 2020 klokte af op amper 12 miljoen bezoekers, tegenover meer dan 40 miljoen een jaar eerder.

Er dook ook een bijkomend probleem op voor de bioscoopsector: de grote filmhuizen speelden met het idee om hun blockbusters simultaan in de bioscoop en op streamingplatformen te lanceren, of zelfs alleen maar via streaming, waardoor de cinemazaal zijn exclusieve primeurs kwijt raakte.

James Bond

Sommige waarnemers vroegen zich een jaar geleden af of de wereldwijde bioscoopsector de coronacrisis wel zouden overleven. Dat de jongste James Bond-film keer op keer uitgesteld werd, vonden ze een teken aan de wand.

Maar vandaag klaart de hemel op. Filmliefhebbers lijken, zij het soms schoorvoetend, stilaan hun weg naar de bioscoopzalen terug te vinden. De Bond-film No Time to Die loopt eindelijk in de cinemazalen en lijkt aan de verwachtingen te voldoen.

Misschien kan de Bond-film het bezoekerstotaal bij Kinepolis voor 2021 nog boven 20 miljoen bezoekers, de doelstelling van het bedrijf, brengen. Dat zouden er fors meer zijn dan vorig jaar, maar wel nog steeds maar de helft van 2019.

Als het 007 niet lukt, zijn er nog een heleboel grote releases op komst. Volgens analisten is dat een duidelijk teken dat het weer de goede kant opgaat met de bioscoopsector, die eerder dit jaar nog de opvallende steun kreeg van Scarlett Johansson, de hoofdrolspeelster in Black Widow.

Disney

“Naast de geleidelijke terugkeer naar een normale situatie, werd het aandeel onlangs ook ondersteund door een uitspraak van Disney-CEO Bob Chapek, die de sector geruststelde door de exclusieve release van nieuwe films in de bioscoop aan te kondigen voor de rest van het lopende jaar”, schrijven de analisten van vermogensbeheerder Goldwasser Exchange.

Beleggers zien de toekomst van bioscopen alvast weer rooskleurig in en stuurden het aandeel naar zowat 55 euro, of ongeveer het peil van voor de coronacrisis, tegenover amper 23 euro een jaar geleden. Wie in die sombere tijd voor bioscopen, tegen het sentiment in, investeerde in Kinepolis, heeft zijn belegging intussen ruim zien verdubbelen.

Daarbij is het opmerkelijk dat ook de beurskoers van streamingreus Netflix in de lift zit: plus 13 procent in het afgelopen halfjaar. Het lijkt er dus op dat streaming en bioscoopbezoek hand in hand kunnen gaan.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20