Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Kijk ‘s wat verder dan de krantenkoppen”: Amerikaanse economie minder gezond dan ze lijkt

Logo Business AM
Economie

09/07/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Steeds meer economen hebben vragen bij de cijfers die het Amerikaanse Bureau voor Statistiek vrijgeeft inzake de economie. Vorige week raakte bekend dat de VS in juni opnieuw 220.000 jobs hadden gecreëerd, een pak meer dan de 167.000 die door analisten waren verwacht.

Maar volgens de Engelse professor David Blanchflower, een voormalig lid van de raad van bestuur van de Engelse centrale bank, is er wel degelijk een probleem met de methode waarmee de werkloosheidscijfers worden geteld. Hij heeft vragen bij de manier waarop mensen die minder uren werken dan ze zouden wensen, mensen die 2 of 3 jobs hebben bij verschillende werkgevers en mensen die actief zijn in de deeleconomie, in de cijfers verrekend worden. Volgens Blanchflower komen de VS niet eens in de buurt van ‘full employment’. Hij schat dat het werkloosheidspercentage verder kan dalen van 3,7% vandaag tot zo’n 2,5%.

Recession probability index stond nooit hoger sinds 2007

Ondanks dat lijken de VS toch op een recessie af te stevenen en dat in het derde of vierde kwartaal van 2019, zegt Danielle DiMartino Booth, een gerenommeerd commentator op Amerikaanse financiële zenders en die zelf 9 jaar als adviseur werkte voor de Federal Reserve of Dallas. Ze verwijst naar de recession probability index van de Federal Reserve of New York (zie grafiek onder). Die schat de kans op een recessie nu op 33%, de hoogste score in 12 jaar.

Volgens DiMartino Booth is het wijs om af en toe verder te kijken dan de krantenkoppen en eens een kijkje te nemen onder de motorkap van een wagen. “De auto lijkt prima te rijden, maar de transmissie zal het snel begeven.” Ze vermeldt daarbij een paar cijfers.

  • De groei van het gemiddelde weekloon is gedaald van 4% in januari tot 2,7% in juni.
  • 301.000 Amerikanen – dat zijn er meer dan het aantal gecreëerde jobs – namen in juni een tweede of een derde job erbij om rond te kunnen komen.
  • De gemiddelde werkweek daalde in aantal gepresteerde uren.
  • Het aantal ontslagen stijgt nu al 11 maanden zonder onderbreking.

Binnenlands vrachtvervoer daalt nu al zes maanden op rij

“We kunnen ons niet van de rest van de wereld ontkoppelen en die wereld is al een tijd op weg naar een recessie en het heeft er alle schijn van dat dit ook voor ons geldt. Twaalf jaar geleden waren we enkele maanden van een recessie verwijderd toen voormelde index zo hoog stond. En er is nog een indicator: Wij zijn een Amazon-natie. We zijn wat we online kopen. Het vrachtvervoer daalt nu al zes maanden op rij.”

Nog volgens DiMartino Booth werd de robuustheid van de Amerikaanse economie de voorbije maanden overschat omdat de impact van de belastingverlagingen een vertekend beeld gaven. “De economie had op dat moment geen nood aan die geweldige fiscale stimulus, maar plots was hij daar. Opgepompte groei, die ons dronken van glorie maakte. Maar de kater komt eraan. Dat is waar we vandaag staan.”

De zakenvrouw denkt tenslotte dat de enige manier om alsnog een recessie te vermijden een totaal staakt-het-vuren in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog is. Of een door de twee politieke families gesteund investeringsplan om de Amerikaanse infrastructuur aan te pakken. Maar de kans dat dit zich voordoet schat ze erg laag in.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks