Khattabi wacht stemming niet af en trekt zich terug als kandidaat-rechter bij Grondwettelijk Hof

Nog voor de stemming in de Senaat gaf Zakia Khattabi (Ecolo) op Facebook aan dat ze zich terugtrekt als kandidaat-rechter bij het Grondwettelijk Hof. ‘Ik zet mijn politiek engagement met nog meer motivatie verder in het parlement’, schrijft ze, met een sneer naar MR-voorzitter Bouchez.

Ter herinnering: in december 2019 en januari van dit jaar vonden er al twee zittingen plaats om Zakia Khattabi aan te stellen als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Vooral die laatste samenkomst in de Senaat verliep tumultueus. Bij een tweede stemming – na verschillende schorsingen en politiek overleg – dook plots MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op. Maar ook zijn stem bracht Khattabi niet naar een tweederdemeerderheid.

Wat is er aan de hand? Al sinds het begin verzetten N-VA en Vlaams Belang zich tegen haar kandidatuur, omdat ze een ‘opengrenzenactiviste’ zou zijn en niet het juiste diploma kan voorleggen. Waar MR de vorige keer nog akkoord ging, willen de Franstalige liberalen nu niet meer meewerken. Voor de stemming liet Bouchez optekenen in de krant Le Libre dat ‘MR niet zal stemmen voor Khattabi, maar wel voor de andere Ecolo-kandidaat’.

Reacties? Nog voor de stemming gaf Zakia Khattabi haar nederlaag toe op Facebook. ‘Ik zal niet de onfatsoenlijkheid hebben om over mijn lot te huilen op de dag dat het lot van duizenden werknemers van Brussels Airlines op het spel staat’, schrijft ze.

‘Ik koos ervoor me kandidaat te stellen om Jean-Paul Snappe op te volgen bij het Grondwettelijk Hof. (…) Sommigen hebben er anders over beslist, waarvan akte. Daarom zet ik mijn politiek engagement verder in het parlement, met een nog grotere motivatie’, schrijft Khattabi, met daaronder het artikel waarin Georges-Louis Bouchez geciteerd wordt.

En nu? Khattabi haalde uiteindelijk 28 stemmen in de geheime zitting, veraf van de benodigde 40 stemmen voor een tweederdemeerderheid. Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) kondigde aan dat er een nieuwe oproep tot kandidaten in het Staatsblad zal verschijnen.

Lees ook: Ecolo zwaait met racismekaart bij derde voordracht van Zakia Khattabi als rechter

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20