Ecolo zwaait met racismekaart bij derde voordracht van Zakia Khattabi als rechter

Afwachten wat het wordt. Vanaf 11.30 uur vindt in de Senaat een geheime stemming plaats over de benoeming van een nieuwe Franstalige rechter voor het Grondwettelijk Hof. Hoe reageert Ecolo straks, als ze hun oud-voorzitter niet benoemd krijgen als rechter?

  • De Senaat komt voor het eerst sinds de crisis weer samen. Ecolo stuurt er nog steeds aan op de benoeming van oud-voorzitter Zakia Khattabi, maar dat dreigt een koude kermis te worden.
  • Immers, Khattabi heeft expliciet niet de steun van N-VA en Vlaams Belang, maar kan dan nog makkelijk 44 op 60 senatoren halen. Om verkozen te raken, heeft ze twee derde van de stemmen nodig. Maar daaraan zal Ecolo niet raken. Immers: Els Ampe (Open Vld) gaf al openlijk aan tegen te stemmen. Maar belangrijker: bij de MR zijn ze niet meer van plan voor te stemmen. De Franstalige liberalen waren bijzonder expliciet: ‘Een afgewezen gerecht serveert men ook niet een tweede keer.’
  • Maar Ecolo lijkt allerminst niet van plan te buigen. Integendeel, ze roepen de racismekaart in: ‘Die post in het Grondwettelijk Hof komt onze politieke familie toe. We hebben Zakia Khattabi democratisch verkozen bij Ecolo om die post te nemen. Maar ze is duidelijk slachtoffer van haar roots’, zo stelt Brussels staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) vanmorgen bij LN24.
  • Ecolo houdt dus koppig vol, zo lijkt. Maar dat eindigt dan geheid op een forse reactie van voorzitter Jean-Marc Nollet. Die was al na de twee mislukte stemmingen in januari, toen Khattabi strandde op 38 stemmen, in alle staten.
  • ‘Wat er op 17 januari is gebeurd, was ongezien. Dat vereist een ongezien antwoord‘, stelde hij toen strijdlustig. ‘Haar opnieuw wegstemmen, zou ons een gevaarlijk pad opsturen. En met ons, bedoel ik diegenen die belang hechten aan de rechtsstaat. Het kan diepe instabiliteit veroorzaken. Het zou het Grondwettelijk Hof en de rechtsstaat in gevaar brengen.’
  • Volgens Nollet ging het niet over Ecolo en Khattabi, maar ‘over het functioneren van onze instellingen’. ‘Het Grondwettelijk Hof is beschadigd. We willen dat de instelling opnieuw in ere hersteld wordt.’ Vraag is dus maar of dit nu zal gebeuren, en indien niet, hoe Nollet reageert.
  • Bij Groen sloeg met name de Facebook-campagne van N-VA diepe wonden. Daarin ging het over een incident met Khattabi op een vlucht die een repatriëring uitvoerde, waarbij de Ecolo-politica tussenkwam. Volgens de N-VA verhinderde ze die uitwijzing, maar een politierapport van de zaak sprak dat expliciet tegen. ‘Een agressieve, seksistische en racistische campagne‘, noemde Nollet het toen. Het dreigt er vandaag in de Senaat niet vrolijker op te worden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20