Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 27 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Zakia Khattabi tot twee keer toe weggestemd als rechter bij Grondwettelijk Hof

Logo Business AM
Politiek

17/01/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Isopix

De voormalige Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi schopt het niet tot rechter bij het Grondwettelijk Hof. Bij twee opeenvolgende stemmingen haalde ze geen tweederdemeerderheid. Er volgt nu een nieuwe procedure.

Bij de eerste stemming haalde Khattabi 37 stemmen op 59, terwijl er 40 nodig waren om voorgedragen te worden als opvolger van partijgenoot Jean-Paul Snappe. Vlaams Belang en N-VA stemden al zeker tegen, daarnaast waren er nog eens vijf andere senatoren die niet instemden.

Bouchez sluit aan

Opvallend: bij een tweede stemming – na verschillende schorsingen en politiek overleg – dook opeens informateur en MR-senator Georges-Louis Bouchez op. Op die manier raakte Khattabi al één stem dichter bij een tweederdemeerderheid. Ze bleef bij de tweede stemmingsronde dan ook steken op 38 stemmen, opnieuw te weinig.

Volgens N-VA en Vlaams Belang is Khattabi geen geschikte kandidate, omdat ze geen rechtendiploma of juridische ervaring kan voorleggen. Ook zou ze een ‘opengrenzenactivitste’ zijn, stellen de partijen. Andere partijen, zoals Open VLD, MR en CD&V, hadden eveneens twijfels, maar gingen alsnog akkoord met haar benoeming.

Opnieuw Khattabi?

In december stond er al eens een stemming rond de voordracht van Khattabi gepland, maar die werd toen uitgesteld door Sabine Laruelle. De voorzitster van de Senaat wilde de onderhandelingen rond een paars-groene regering, onder informateur Paul Magnette (PS), niet in gevaar brengen. Bovendien vond ze dat de sereniteit in het dossier zoek was.

Na de tumultueuze zitting van vrijdag kondigde Sabine Laruelle aan dat er een nieuwe procedure volgt. Ecolo krijgt nu opnieuw de kans om namen voor te dragen, en dat mogen in principe dezelfde namen zijn. Naar verluidt zullen de Franstalige groenen Zakia Khattabi opnieuw naar voren schuiven.

Ecolo stuurde een korte verklaring uit, waarin de partij zich ontgoocheld toont. ‘De ecologisten betreuren met bitterheid de stemming in de Senaat. We blijven ervan overtuigd dat Zakia Khattabi alle kwaliteiten heeft’, klinkt het.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president