Khattabi (Ecolo) haalt fel uit naar Demir (N-VA) over de komende klimaattop: “Haar manier van onderhandelen is onverantwoord”

Geheel onverwacht is het niet, maar de sfeer tussen federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zit helemaal onder nul. Beiden moeten nochtans vroeg of laat samen een deal vinden over het Belgische standpunt op de komende Klimaatconferentie.

  • “Maar we hebben een Vlaams minister die de belangen van haar partij laat primeren op die van de Vlamingen. De ijver voor het nationalistische en institutionele neemt altijd de overhand op die voor het klimaat. Dus ik werk met Vlaamse bedrijven en Vlaamse burgers, wanneer de minister geen vooruitgang wil maken”, zo stelt Khattabi fel aan La Libre.
  • Nochtans moet tegen 30 september er een voorstel op tafel liggen. Met een consensus van iedereen. “Vlaanderen wil haar ambities niet bijstellen. De manier van onderhandelen van het kabinet van Demir is onverantwoord. Ze hebben blijkbaar beslist alles te blokkeren. Nochtans wachten de Vlaamse bedrijven ook op een duidelijk kader. We staan voor een historische transitie, en als Vlaanderen blijft blokkeren, gaan ze de Vlaamse bedrijven in een ongunstige concurrentiepositie zetten.”
  • Of Khattabi zo hoopt een akkoord met Demir en Vlaanderen te vinden, en niet met lege handen te moeten trekken naar de Klimaattop? Wel, ze houdt zich niet in: “Demir zal het voorbeeld van solidariteit moeten volgen, zoals alle medeburgers, gezien de ernst van de situatie.”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20