Microsoft en Helion Fusion slaan de handen in elkaar: eerste kernfusiereactor moet al in 2028 operationeel zijn

Het Amerikaanse kernfusiebedrijf Helion Energy wil binnen vijf jaar al elektriciteit genereren. Dat is een stuk sneller dan de meeste bedrijven. Tot nu toe bevinden de meeste fusiereactoren zich in de experimentele fase.

Waarom is dit belangrijk?

Kernfusie wordt ook wel eens beschouwd als ‘de heilige graal’ van energie. Bij het proces wordt in feite nagebootst wat zich in de kern van de zon afspeelt: atoomkernen worden opgewarmd tot extreme temperaturen, waardoor zij gaan samensmelten. Daarbij komt een grote hoeveelheid energie vrij. Belangrijk bij kernfusie is dat geen radioactieve stoffen vereist zijn: de meeste conceptuele reactoren werken door waterstofisotopen te fuseren.

In het nieuws: Helion Energy kondigde woensdag in een persbericht aan dat het een deal heeft gesloten met Microsoft, om elektriciteit te genereren vanaf 2028.

  • De aankondiging is opmerkelijk, aangezien nog geen enkel bedrijf op aarde erin geslaagd is een fusiereactor te ontwikkelen die meer energie produceert dan nodig is om die op te starten. Enkel de experimentele National Ignition Facility (NIF) in de VS slaagde daar tot nu toe in, tijdens een reactie die slechts een fractie van een se
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.