Kernenergie binnenkort ‘groen’? België trekt mee aan de kar van Macron

We haalden het gisteren al aan: binnen Europa is volop strijd aan de gang over de vraag of kernenergie straks als ‘groen’ gelabeld wordt, en zo forse Europese steun kan krijgen. Daarbij wil Frankrijk, met president Emmanuel Macron als grote believer van kernenergie, absoluut dat dat gebeurt.

  • In een interview dit weekend met het Duitse dagblad Die Welt zei de Eurocommissaris voor de Interne Markt, Thierry Bretonniet toevallig ook een Fransman, dat “wij zeer dicht bij de voltooiing van ons werk aan de gedelegeerde handeling (van de taxonomie, red.) zijn, die zowel gas als kernenergie zal omvatten”.
  • “We zullen nog tien dagen of twee weken nodig hebben voor overleg (met de staten, red.). Ik hoop dat wij ons definitieve voorstel medio januari kunnen indienen”, legde hij uit.
  • De Commissie speelt dus hoog spel: kernenergie als groen labelen, en zelfs ook gas als ‘groen’ kwalificeren? Het is zeker de methode om de discussie te verschuiven, van kernenergie (dat dan al verworven lijkt) naar gas.
  • Voor Thierry Breton “is gas zeker niet ideaal om koolstofneutraliteit in de EU te bereiken, maar het is nog altijd beter dan steenkool”. Hij voegde daaraan toe: “We moeten pragmatisch zijn: we zullen zowel gas- als kernenergie nodig hebben om onze klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen.”
  • Aan de Duitsers, wier volledige terugtrekking uit kernenergie op handen is en die zich logischerwijze aan de zijde van Oostenrijk scharen, zendt de commissaris deze boodschap: “Als je zelf geen kernenergie wilt, kun je niet ideologisch onbuigzaam blijven (…). Het is belangrijk dat we met iedereen praten om een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is.”
  • Opvallend alvast: België heeft zich ook bij de landen geschaard die kernenergie op de lijst van de groene energie willen zien, net als Frankrijk. “Wij bekijken met een open geest elke technologie die een brug biedt naar duurzame elektriciteitsproductie”, zo stelde premier De Croo aan De Tijd.
  • Niet toevallig is De Croo Europees een forse bondgenoot van Macron: beiden maken deel uit van de liberale ALDE-groep op Europees niveau. Maar dat België dus nu een ‘believer’ is van kernenergie in Europa in de Green Deal, moet voor de groenen in de coalitie toch een beetje wringen. In Duitsland en Oostenrijk nemen de regeringen, met de groenen erin, toch een heel andere houding aan.
  • Al is het buitenlands beleid in België, en dus ook dat soort Europese discussie, wel typisch een bevoegdheid van de premier en de minister van Buitenlandse Zaken. En laat beiden nu toch stevig in handen zijn van de liberalen …
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20