Ken jij de veronderstelde levensduur van deze dagelijkse producten?

 

Wanneer je een aankoop doet, wil je eigenlijk dat het product zo lang mogelijk meegaat en dus ben je doorgaans eerder geneigd om meer te betalen voor zaken waarvan wordt gezegd dat deze een langere levensduur hebben. Maar wat is nu precies de levensduur van een product, en wanneer kun je redelijkerwijs verwachten dat het mankementen of defecten gaat vertonen?

Onvoorziene kosten kunnen voor grote problemen zorgen

Ondanks het feit dat de juiste verzorging van veel producten de levensduur ervan kan verlengen, kun je uiteindelijk toch niet ontkomen aan de slijtage van de meeste producten en de vervanging ervan. Op zich hoef dit geen enkel probleem te zijn, mits het gaat om een relatief goedkoop product, zoals een paar sneakers. Dit wordt echter een totaal ander verhaal als je te maken hebt met een grote of dure aankoop, zoals een koelkast of auto. Dit is dubbel zuur als je de reparatie of de vervanging van deze zaken niet hebt gepland. Dit soort onverwachte uitgaven zal er namelijk voor kunnen zorgen dat je een aantal maanden te maken krijgt met een begroting die niet meer kloppend is, of erger nog je in een negatieve spiraal van schulden kunnen storten. Maar meestal kun je niet voorspellen wanneer er iets stuk zal gaan, en dus vervangen dient te worden, of toch wel?

Het maken van een inschatting van de levensduur

Eigenlijk kun je toch wel een redelijke inschatting maken wanneer een bepaald product zijn beste tijd zal hebben gehad. Uiteraard betekent dit niet dat je de exacte dag kunt bepalen dat bijvoorbeeld je wasmachine defect zal gaan, maar je kunt wel de typische levensduur van de gemiddelde wasmachine gebruiken om te voorspellen hoe lang je zult moeten sparen voor de aanschaf van een vervangend exemplaar. Op die manier zal er immers voldoende geld zijn als je het nodig hebt en dat is wel zo prettig om te weten. In plaats van je in allerlei bochten te moeten wringen om een manier te vinden waarop je een nieuwe wasmachine gaat betalen, hoef je je dan alleen maar druk te maken over het uitkiezen van de meest geschikte wasmachine.

Wat is de gemiddelde levensduur van specifieke producten?

Niet elk apparaat of toestel is gelijk aan een ander, zelfs niet als het een vergelijkbaar model is. Om enigszins in te kunnen schatten wat de gemiddelde levensduur is van bepaalde dure, of grote, aankopen zodat je op tijd kunt beginnen met sparen voor een vervangend exemplaar.

Koelkast

Een groot deel van de koelkasten die gemaakt zijn in de periode tussen 1920 en 1950 kunnen soms nog steeds werken. Helaas is de levensduur van een koelkast sinds die tijd behoorlijk gekelderd en mag je verwachten dat een gemiddelde hedendaagse koelkast tussen de 9 en 13 jaar zijn werk zal blijven doen. Wanneer je wilt dat je koelkast een langer leven is beschoren, dan kies je bij voorkeur voor een exemplaar zonder allerlei toeters en bellen. Minder aanwezige onderdelen zullen immers ook voor minder mankementen en defecten kunnen leiden, en daarnaast zijn dergelijke eenvoudige modellen doorgaans ook veel goedkoper in aanschaf en bij eventuele reparaties. Verder kan de levensduur van een koelkast worden verlengd door het apparaat volgens de voorgeschreven aanwijzingen en regels te onderhouden.

Oven

Een moderne elektrische oven zal in de regel goed zijn voor een gemiddelde levensduur van 13 tot 15 jaar, terwijl een gasoven 10 tot 18 jaar en een gasfornuis 15 tot 17 jaar mee kunnen gaan. Uiteraard zal de levensduur aanzienlijk worden verlengd als je niet of nauwelijks kookt en/of bakt, een oven kan zo zelfs een heel leven lang meegaan. Een groot deel van de uiteindelijke levensduur van een oven zal dan ook vooral afhangen van het gebruik en de wijze waarop dat gebeurt. De levensduur van een nieuwe oven kan echter ook langer zijn als er geen, of weinig, computer gestuurde onderdelen in zijn verwerkt. Bovendien is een reparatie van dit soort eenvoudige ovens een stuk eenvoudiger, en zijn de losse onderdelen in de regel gemakkelijk en voordelig aan te schaffen.

Vaatwasmachine

Door een vaatwasser aan te schaffen, zou je doorgaans verlost moeten zijn van je afwastaak voor ongeveer 9 jaar. Om meer jaren uit de levensduur van je vaatwasser te kunnen wringen, dien je je apparaat steeds goed schoon te maken, en te houden. Dit betekent dat je de vaatwasser na elke wasbeurt van vuil moet ontdoen en één keer per kwartaal een extra opfrisbeurt moet geven. Vuil en zeepresten kunnen de vaatwasser immers aanzienlijke schade toebrengen waardoor de levensduur absoluut lager uit kan vallen dan aanvankelijk verwacht was.

Was- en droogautomaat

De meeste wasautomaten die vandaag de dag worden verkocht, gaan 5 tot 15 jaar mee. Dit in tegenstelling tot apparaten die een decennium geleden in de winkels aangeboden werden, deze hadden immers een levensduur die ongeveer drie jaar langer was. Deze afwijkende levensduur is in het bijzonder te danken aan de vervanging van alle roestvrij stalen onderdelen door kunststof exemplaren. Een wasdroger zou je tegenwoordig namelijk gemiddeld 13 jaar moeten kunnen gebruiken voordat deze aan vervanging toe zal zijn.

Voordat je echter een kapotte wasmachine of droger gaat vervangen, is het zinvol om eerst na te gaan of er een reparatie mogelijk is. Veel van de onderdelen zijn namelijk goedkoop aan te schaffen, en sommige zijn zelfs gemakkelijk zelf te vervangen. Indien je een oudere machine hebt, (dat wil zeggen een exemplaar dat is aangeschaft voor het kunststoftijdperk) dan zal het al helemaal lonend zijn om voor vervanging van versleten of defecte onderdelen te kiezen. Tegenwoordig zal het namelijk erg lastig worden om een nieuw apparaat te vinden dat een vergelijkbare kwaliteit heeft. Uiteraard zul je, zoals met alle apparatuur, je wasmachine en droger periodiek moeten schoonmaken om de prestaties optimaal te kunnen houden en de levensduur van het apparaat zelf te verlengen.

Computer

Voor de meeste bedrijven en consumenten zou een soort computervervangplan ideaal zijn om verzekerd te zijn van een optimale werking van dit veelgebruikte apparaat: in de regel zal een dergelijk plan inhouden, dat je na drie jaar je computer gaat vervangen, soms zelfs pas na vier, maar zeker niet langer dan vijf jaar. Op zich is dit een prima vuistregel om aan vast te houden, maar dat wil echter niet zeggen dat je geen zesde jaar (of zelfs langer) meer aan de levensduur van een laptop of desktop zou kunnen plakken. Voorwaarde is dan wel dat je apparaat nog voldoende werkt voor de activiteiten die je ermee doet. Toch kun je doorgaans het beste uitgaan van een periode van drie jaar die je moet rekenen als spaarperiode voor een nieuw exemplaar. Je kunt dan immers nog altijd besluiten om wat langer met je oude exemplaar te blijven werken als deze nog naar behoren functioneert.

Televisie

Televisies gebruiken vandaag de dag aanzienlijk minder energie, maar daar staat wel tegenover dat ze ook een veel kortere levensduur hebben. Zo kun je bijvoorbeeld van een LCD- of LED-televisie verwachten dat deze tussen de 4 tot 10 jaar mee zal gaan, terwijl een plasma-televisie doorgaans maar een verwachte levensduur van drie jaar heeft. Als je de levensduur van een televisie wilt rekken, dan kies je bij voorkeur voor een gerenommeerd merk (dat een betere kwaliteit zal leveren) en daarnaast het toestel op een plaats neerzet waar het niet dichtbij een warmtebron, zoals een verwarming of kachel, staat.

Warm waterboiler

Een traditionele warm waterboiler die voorzien is van een tank heeft een levensverwachting tussen de 6 en de 12 jaar; een tankloze boiler kan daarentegen zelfs wel 20 jaar meegaan. Je zult, om de levensduur van dit apparaat zo lang mogelijk te maken, wel elk jaar het sediment uit de tank af moeten tappen (en zelfs twee keer per jaar wanneer je hard water gebruikt). Dit zal er immers voor zorgen dat je boiler niet harder hoeft te werken dan om het benodigde water te verwarmen. Op het moment dat je een tankloze boiler gebruikt, dan is het zaak om een erkende loodgieter één keer per jaar het systeem door te laten spoelen om de levensduur van je apparaat te verlengen.

Dak

Een nieuw dak is een grote uitgave, dus is zeker iets dat je mee moet nemen in een meerjarenplanning. Echter er zijn een heleboel verschillende soorten dakbedekking, die ook nog eens allemaal een eigen levensduur hebben:

  • Dakpannen hebben een levensduur van gemiddeld 20 jaar,
  • Golfplaten van beton hebben een levensduur van gemiddeld 30 jaar,
  • Een dak van metaal heeft een gemiddelde levensduur van 40 tot wel 80 jaar,
  • Een houten dak gaat ongeveer 25 jaar mee.

Indien je de tijd wilt rekken voordat je je dak gaat vervangen, dan kun je er eveneens voor kiezen om je dak te up graden naar een duurzame vorm van dakbedekking op het moment dat je dak weer aan vervanging toe is.

Auto

De meeste eigenaren zullen ongeveer zes jaar in een auto blijven rijden, maar dit geldt niet voor iedereen. De gemiddelde leeftijd van een auto ligt dan ook op 11,4 jaar. Dat is goed nieuws, zeker voor iedereen die er een hekel aan heeft om geld uit te geven aan een andere auto of voor dure reparaties. Om de levensduur van je auto te verlengen, zal het echter wel noodzakelijk zijn om van tijd tot tijd degelijk onderhoud te (laten) plegen aan het voertuig. Je doet er dan ook verstandig aan om altijd wat geld opzij te zetten voor noodzakelijke reparaties zodat je de gemiddelde levensduur van een auto kunt halen, of deze zelfs zou kunnen overschrijden. 

Aangezien een auto uit talloze onderdelen bestaat die regelmatig aan vervanging toe zijn, is het zaak om vooraf te weten wanneer je hier geld voor beschikbaar moet hebben. Op die manier kun je immers de kosten die slijtage van de verschillende onderdelen goed opvangen:

  • Banden: verwachte vervanging na ongeveer 30.000 kilometers als je uitgaat van de exemplaren die op een nieuwe auto zijn gelegd. Uiteraard zal het merk van de banden die je gebruikt ook meespelen bij de levensduur ervan, maar ook het type band en je persoonlijke rijstijl zullen invloed uitoefenen op de tijd die tussen de vervangingen zit. Banden zullen echter altijd na 10 jaar vervangen dienen te worden, zelfs als ze nog een prima profiel hebben.
  • Distributieriem: bij een auto die voorzien is van een distributieriem zul je rekening moeten houden met een vervanging na elke 40.000 kilometer. Wachten tot de riem breekt kan immers forse schade aan de motor opleveren en dus voor extra kosten zorgen. Als je auto een distributieketting heeft, dan hoeft deze pas te worden vervangen als de prestaties van het voertuig erdoor worden beïnvloed.
  • Remblokken: de tijd tussen twee vervangingen van remschijven zal afhangen van het soort remblokken dat een voertuig heeft (schijf- of trommelremmen), de kwaliteit van je huidige remblokken en de manier waarop je in je auto rijdt, maar in de regel kun je ervan uitgaan dat de remblokken vervangen dienen te worden tussen de 15.000 en 30.000 kilometers op je kilometerteller. Te lang wachten met het vervangen van remblokken kan namelijk leiden tot meer dure reparaties (en bovendien je eigen veiligheid op het spel zetten). Het is om die reden dan ook van cruciaal belang dat je deze taak op tijd uitvoert of uit laat voeren.

Wanneer je een auto voor een langere periode op de weg wilt houden, dan moet je doorgaans serieus de verschillende merken eens onder de loep nemen en een merk kiezen dat een uitstekende reputatie heeft op dit gebied.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.