KBC verkoopt iconische Boerentoren aan Katoen Natie

De grootbank KBC heeft met het logistieke bedrijf Katoen Natie een akkoord bereikt over de verkoop van de Antwerpse Boerentoren.

Het gebouw dat al sinds 1930 eigendom is van KBC zal door Katoen Natie worden omgevormd tot een cultuurtoren aangevuld met een mix van retail, horeca, kantoren en bewoning. In het smalle gedeelte van de toren (vanaf de 11de tot de 23ste verdieping) komen er nieuwe appartementen. Voorts komt er een observatorium en panoramazaal verspreid over de bovenste 3 verdiepingen (24ste, 25ste en 26ste verdiep).

De vastgoedontwikkelaar ION zal optreden als projectmanager voor de Katoen Natie. Het is niet duidelijk hoeveel het bedrijf van Fernand Huts betaald heeft voor het gebouw.

KBC-kantoor op gelijkvloers

KBC laat weten dat het niet over één nacht is gegaan bij de beslissing om te verkopen. ‘KBC zal in de toekomst verbonden blijven met de toren. Het KBC-logo zal op de toren zichtbaar blijven. We zullen ook onze klanten blijven verwelkomen in een KBC-bankkantoor op het gelijkvloers. Zo blijft de toren nog altijd een beetje van ons’, laat Wim Eraly, algemeen directeur Corporate Banking & Facilities KBC weten.

‘De Boerentoren krijgt een plaats tussen de andere grote erfgoed- en cultuurinstellingen van ’t Stad. De toren verbreedt de aantrekkelijkheid van de Scheldestad als heuse cultuurstad. De Boerentoren wordt een geschenk aan de Antwerpenaren, de Vlamingen, de internationale bezoekers’, aldus Huts.

De KBC-medewerkers die tot de zomer van 2018 aan de slag waren in de Boerentoren en vandaag nog verspreid zitten op verscheidene tijdelijke werkplekken, worden vanaf het voorjaar 2021 gecentraliseerd ondergebracht in het Kievit IIb-gebouw vlakbij het Antwerps Centraal-Station.

De Boerentoren was bij de opening in 1931 het hoogste torengebouw in Europa. Sinds de verbouwing in 1975 is de hoogte van het gebouw toegenomen van 87,5 tot 95,75 meter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20