Katrien Verhegge vertrekt als Vlaams topambtenaar bij het agentschap Opgroeien

“Met echt heel veel pijn in het hart heb ik in onderling overleg met onze minister Crevits beslist om mijn mandaat als administrateur-generaal van Opgroeien neer te leggen. Het tragische overlijden van een kindje in de kinderopvang, dat mij vanaf dag een heel sterk heeft aangegrepen, heeft echter geleid tot een ongelooflijke storm voor de kinderopvang”, zo schreef Verhegge vanmorgen in een mail aan haar personeel, waarna ze de exit maakte.

Op de Vlaamse ministerraad deelde minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) haar vertrek mee. Echt als een verrassing komt die niet: zowat iedereen in het Vlaams Parlement vroeg woensdag al haar ontslag, tijdens een fel debat. Enkel cd&v, waar Verhegge jaren werkte op de kabinetten, hield nog wat reserve.

Maar recent nieuws over grove fouten in kinderdagverblijven in Oudenaarde en Keerbergen was er te veel aan. Plus bovendien de wetenschap dat er meer dan waarschijnlijk nog dossier zullen volgen, iets wat bleek uit het werk van de Onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement, en wat de partijen van de meerderheid ook beseften.

Of het met volle goesting is dat Verhegge vertrekt, is maar de vraag. Ze heeft het over “een heel persoonlijke aanval” op haarzelf. “Ik wou blijven vechten omdat ik het zo oneerlijk vind ten aanzien van alle inzet die ik dagelijks zie binnen ons agentschap, maar dit is niet meer mogelijk.” Verhegge was er 15 jaar lang de baas. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.