Katholieke lobby schrijft open brief aan premier: ‘Wij snakken weer naar de mis’

Interessante post: De premier krijgt een gevoelige open brief in de bus: de katholieken klagen over het uitblijven van de mis.

  • Wie achteraf de oefening doet over de ‘déconfinering‘, het uit de lockdown geraken, zal een mooi overzicht kunnen maken van de intrinsieke sterkte van elke lobbygroep. Zo is gebleken dat de Boerenbond boven alles en iedereen uittorent, en ook de kappers behoorlijk stevige tentakels hebben in de Wetstraat. En dat het professioneel voetbal zich werkelijk alles mag permitteren om toch maar competities stilgelegd te krijgen.
  • Eén groep, die toch historisch oppermachtig was in dit land, komt er bekaaid van af: de katholieken, en meer bepaald de praktiserende gelovigen onder hen. Die beroepen zich nu op een beproefde techniek, een ‘open brief aan premier Sophie Wilmès (MR)’ om toch maar terug te krijgen waar ze naar verlangen: de mis.
  • In Le Soir verschijnt een warme oproep: ‘Mevrouw Wilmès, sta ons toe om de deuren van onze kerken te heropenen’. Technisch gezien is dat niet de beste titel: de kerkdeuren zijn al open, het gaat om vieringen die nog steeds verboden zijn. Daarvoor trok deze lobbygroep overigens al naar de Raad van State, om toch maar hun mis terug te krijgen.
  • Onder de ondertekenaars in Le Soir veel ronkende, adellijke namen. Maar het pleidooi klinkt behoorlijk ‘liberaal’: ‘Geef ons onze vrijheid van ons geloof terug, geef ons onze vrijheid terug om onze sacramenten te vieren, in al onze kerken, geef onze vrijheid van onze mis om elke dag publiek te kunnen vieren terug, zodat de katholieken zich spiritueel en sacramenteel kunnen voeden.’
  • ‘Wij accepteren de toestand nu al twee maanden, uit gezond verstand en burgerzin, om niet langer in groep de mis te vieren. Wij hebben in deze twee maanden het belang van dagelijks bidden leren herontdekken, maar we snakken opnieuw naar de eucharistie.’
  • Afwachten of de techniek van een open brief in Le Soir werkt, om het dossier te versnellen: dan kan in de oefening achteraf alweer een lobbygroep bij op het lijstje geschreven worden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20