Kapotgeslagen gitaar van Kurt Cobain (Nirvana) verkocht voor bijna half miljoen euro

Een elektrische 1973 Fender Mustang die ooit bespeeld werd door Kurt Cobain van de legendarische band Nirvana is verkocht voor 486.400 dollar (473.200 euro). Het gaat om een gitaar die de jong overleden Cobain in 1989 bespeelde tijdens twee concerten en daarna kapotsloeg. De verkoop van de gitaar maakte deel uit van een gigantische ‘Icons and Idols: Rock ‘N’ Roll‘ veilig van veilinghuis Julien’s Auctions in New York van afgelopen weekend.

Waarom is dit belangrijk?

Memorabilia van muzikanten, atleten of andere celebrity's brengen de laatste tijd steeds vaker gigantische bedragen op op veilingen. Ook deze keer ging het over een veel hoger bedrag dan verwacht, want veilinghuis Julien's Auctions had de kapotte en gesigneerde gitaar geschat op zo'n 200.000 dollar (194.500 euro).

Om welke gitaar gaat het?

  • De gitaar die afgelopen weekend geveild werd is een 1973 Fender Mustang.
  • Kurt Cobain gebruikte de elektrische gitaar tijdens twee shows in 1989 toen Nirvana op 8 juli optrad in Chicago en een dag later in Wilkinsburg, Pennsylvania in de Verenigde Staten.
    • Het gaat dus om een object uit de beginjaren van Nirvana. Op het moment van de optredens maakte Dave Grohl (Foo Fighters) bijvoorbeeld nog geen deel uit van de band. Chad Channing was toen nog de drummer. Bij het optreden waren dan ook maar heel weinig mensen aanwezig, want Nirvana wachtte nog op zijn grote doorbraak.
  • Op het einde van het tweede optreden, tijdens het afsluitende Blew, sloeg Kurt Cobain zijn gitaar kapot. Van dat laatste had de frontman van Nirvana tijdens deze tour zijn trademark gemaakt.
    • “Waarom ik het doe? Waarom niet? Het voelt goed. Iemand heeft al een mooie oude boom gekapt om die verdomde gitaar te maken. Smash it! We doen het alleen als het gevoel goed is”, zei hij daar ooit over.
  • Enkele dagen later, op 15 juli, speelde Nirvana op Green Street Station in Jamaica Plain, Massachusetts. Kurt Cobain nam tijdens dat optreden alleen de zang voor zijn rekening omdat hij twee dagen eerder opnieuw een gitaar had kapotgeslagen. Hij leerde er ook Sluggo Cawley van de band Hullabaloo kennen en verbleef bij hem na hun concert. In het appartement van Cawley zag Cobain een kapotgeslagen Gibson SG aan de muur hangen. Hij vroeg of hij die mocht hebben in ruil voor zijn Fender Mustang.
    • “Ik vroeg hem toen om te lachen of hij zijn gitaar wilde signeren”, zei Sluggo Cawley daar later over. Kurt Cubain schreef vervolgens op zijn Fender Mustang “Yo Sluggo / Bedankt voor de ruil / If its illegal to Rock and Roll, then throw my ass in jail / Nirvana.” samen met twee bloemetjes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20