Je kan je nu kandidaat stellen om astronaut te worden bij ESA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA is begonnen met het rekruteren van nieuwe astronauten. Bij die selectie wordt specifiek opgeroepen voor diversiteit. Zo loopt er zelfs een aparte sollicitatie voor zogenaamde parastronauten, astronauten met een specifieke fysieke beperking.

“De European Space Agency (ESA) is op zoek naar professionals die in staat zijn om ruimtevluchtmissies uit te voeren naar low Earth orbit en naar de maan en naar mensen om technische, wetenschappelijke, bestuurlijke of administratieve taken te vervullen ter ondersteuning van het bemande ruimtevluchtprogramma in het bijzonder, en ESA in het algemeen”, schrijft de ruimtevaartorganisatie op zijn website bij de vacature.

Voorwaarden

Om je kandidaat te kunnen stellen, zijn er wel enkele voorwaarden waaraan moet voldaan zijn. Zo moet je beschikken over een masterdiploma is natuurwetenschappen, ingenieur, wiskunde of computerwetenschappen. Als je een diploma als Experimental Test Pilot of Test Engineer hebt, is een bachelordiploma in één van de hierboven genoemde richtingen voldoende. Daarnaast is ESA ook op zoek naar mensen met een medisch diploma die erkend zijn als huisarts of specialist.

Een doctoraat bovenop je diploma is niet verplicht, maar wordt wel als een pluspunt beschouwd. Wel verplicht is vloeiend zijn in het Engels en drie jaar professionele ervaring hebben in de bovengenoemde vakgebieden. Naast al deze vereisten noemt ESA ook nog heel wat zaken op die “wenselijk” zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om veldervaring met expedities in extreme omstandigheden, ervaring in een leidinggevende functie en in het verleden gewerkt of gewoon hebben in het buitenland.

ESA

Parastronaut

De vacature voor astronauten met een fysieke beperking is vrij gelijkaardig. De ruimtevaartorganisatie somt wel op welke beperkingen in aanmerking komen. Het gaat hierbij om defici√ęntie van de onderste ledematen of een kleine gestalte (minder dan 130 centimeter). De bedoeling van dit programma is om te zien of het mogelijk is om in de toekomst zogenaamde parastronauten in de ruimte te sturen.

Wie zich geroepen voelt, heeft tot 28 mei de tijd om zich kandidaat te stellen. De psychologische testen voor de kandidaten die de eerste selectie gehaald hebben, begint in juli van dit jaar. Vanaf januari 2022 wordt dan overgegaan om praktische testen. De finale selectie zou moeten gebeuren in oktober 2022.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20