Kan je je jeans wassen door ‘m in te vriezen?

Het advies van Chip Bergh, chief executive van textielfabrikant Levi Strauss, om van de diepvries gebruik te maken om jeans te reinigen, zal in praktijk weinig baten opleveren. Dat zegt Julie Segre, onderzoeker aan het Amerikaanse National Human Genome Research Institute, in een reactie op uitspraken van Bergh.

Bergh geeft aan dat het invriezen voor het reinigen van jeans even efficiënt is als de traditionele wasbeurten, maar bovendien een belangrijke bijdrage kan leveren tot een reductie in het waterverbruik. Julie Segre voert echter aan dat het invriezen er niet zal in slagen om alle bacteriën in de kleding te doden.

“Een wasbeurt zorgt ervoor dat de bacterieën op de kleding worden gedood,” merkt Julie Segre op. “Datzelfde effect kan ook worden bereikt door een verhitting tot minstens 121 graden Celcius. Het invriezen daarentegen zal er nooit in slagen om die bacterieën allemaal te doden.”

“In het instituut worden bacterieën ingevroren tot temperaturen tussen twintig en tachtig graden onder het vriespunt, waarna ze bij een ontdooiing vervolgens opnieuw kunnen worden geactiveerd.”

“Een nacht in de diepvries kan mogelijk een aantal bacterieën definitief uitschakelen, maar er zullen altijd een aantal exemplaren overblijven, zodat de jeans bij een opwarming snel weer opnieuw gekoloniseerd zullen worden.”

“Bij het wassen worden vuil en dode huidcellen, die de basis vormen voor de cultuur van bacterieën, verwijderd,” verduidelijkt Julie Segre. “Bij het invriezen blijft die basis echter intact. Om kledij weer een frisse geur te bezorgen, is het veel belangrijker om die basis te verwijderen dan de bacterieën te doden.”

“Daarom is de traditionele wasbeurt een efficiënte strategie om kleding te reinigen en zal de diepvries nooit dezelfde resultaten kunnen opleveren.” Ook woordvoerders van Levi Strauss zouden hebben toegegeven dat het diepvries-concept oorspronkelijk afkomstig was van de ontwerpers van het bedrijf en kon er nooit een wetenschappelijk bewijs voor de efficiëntie van het diepvriezen worden aangebracht. (mah)

Meer