Kan je geld verdienen met de foto’s op je smartphone?

Je hebt waarschijnlijk een hele hoop foto’s op je smartphone, maar wist je dat je daar geld mee kan verdienen? De camera’s in smartphones zijn tegenwoordig zo sterk ontwikkeld dat ze qua kwaliteit niet meer moeten onderdoen voor echte camera’s. En dus valt er daar ook geld mee te verdienen.

De fotorol op je smartphone staat waarschijnlijk helemaal vol met foto’s. En tussen de selfies en screenshots zitten er misschien ook wel een paar foto’s waar je echt trots op bent. Met die foto’s kan je geld verdienen. En dit is hoe dat in z’n werk gaat.

Smartphonefoto’s

Tegenwoordig zijn smartphonecamera’s zodanig ver geëvolueerd dat ze op het vlak van kwaliteit normale camera’s evenaren of zelfs overtreffen. Het bewijs hiervoor valt onder andere te vinden in de iPhone Photography Awards. Op deze prijsuitreiking wordt de beste foto gemaakt met een iPhone verkozen. En deze foto’s moeten duidelijk niet meer onderdoen voor die genomen met professionele camera’s. De foto hiernaast is de winnaar van 2018. Jashim Salam maakte deze foto met zijn iPhone 7 in Ukhiya, Bangladesh. Op de foto is een enorme groep kinderen te zien terwijl ze aan het kijken zijn naar een film over gezondheid en sanitaire voorzieningen. 

Naast de prijzen voor foto’s genomen met de iPhone zijn er ook prijzen voor foto’s genomen met andere smartphones. Zo zijn er de Mobile Photography Awards. Hier was het Nan Deng die met de hoofdprijs aan de haal ging. Deze Chinese man die nu in Londen woont, won deze prijs dankzij zijn foto’s genomen met de Huawei Mate 9. De foto’s van Deng zijn voornamelijk genomen bij weinig licht en zijn toch opvallend scherp. Dit komt doordat Huawei sterk inzet op camerakwaliteit. Deze prijs is dan ook het perfecte bewijs dat de inspanningen van het Chinese merk hun vruchten afwerpen. 

Welke smartphone heb je nodig?

Deze prijswinnende foto’s bewijzen dus al dat je met verschillende smartphones indrukwekkende foto’s kan maken, maar welke smartphones zijn nu de beste om geld te verdienen? We overlopen de smartphones met de beste camera’s van het moment. 

De beste camera van het moment is die van de Huawei P20 Pro. Het toptoestel van het Chinese merk komt als beste uit zowat alle testen. De Huawei P20 Pro is de eerste smartphone met drie camera’s aan de achterzijde, waardoor het als geen andere diepte kan vastleggen. De hoofdcamera beschikt over 40 megapixel, de telefoto camera heeft 8 megapixel en de monochrome camera heeft ook nog eens 20 megapixel. Bovendien is de camera van de Huawei P20 Pro slim en kan hij dus zelf bepalen in welke modus hij de foto’s maakt. De smartphone heeft voor zowat elke mogelijke setting een modus, zo is er onder andere ‘portret’ en ‘huisdier’, maar ook ‘blauwe lucht’ en ‘bloemen’. Hierdoor krijg je altijd de beste foto’s. (Meer info over de indrukwekkende camera van de Huawei P20 Pro, vind je hier.)

Op de tweede plaats staat de iPhone X. Het vlaggenschip van Apple heeft de beste cameracapaciteiten van het merk en komt zo sterk in de buurt van de Huawei P20 Pro. De iPhone X heeft echter maar twee camera’s aan de achterzijde. Dit zijn er wel twee met 12 megapixel, waarvan eentje een dubbele zoom heeft. Bovendien beschikt de iPhone X over optische stabilisatie en kan video opgenomen worden in 4K. (Meer over de iPhone X, lees je hier.)

De derde plaats is voor de Samsung Galaxy S9 Plus. Opvallend bij dit toestel is dat het beschikt over een variabel diafragma, iets wat doorgaans enkel te vinden is in echte camera’s en spiegelreflexcamera’s. Hierdoor presteert de camera goed bij zowel veel als weinig licht. Voor de rest zijn de specificaties gelijkaardig aan die van de iPhone X, met twee camera’s met 12 megapixel en optische stabilisatie. (Hier lees je meer over de camera van de Samsung Galaxy S9 Plus.)

Verder beschikken ook de HTC U12+ en de Google Pixel 2 XL over meer dan behoorlijke camera’s, maar eigenlijk kan je ook met de eerdere versies van deze toestellen indrukwekkende foto’s nemen. Al zullen smartphones van enkele jaren oud natuurlijk minder kwaliteitsvolle foto’s nemen dan de meer recentere versies. (Meer informatie over de Google Pixel 2 XL, vind je hier.)

Hoe maak je goede foto’s met je smartphone?

Iedereen kan een foto maken met zijn of haar smartphone, maar als je geld wil verdienen met je foto’s moeten ze natuurlijk wel echt goed zijn. Om het meeste uit je foto’s te halen, kan je deze tips gebruiken.

In de eerste plaats is het belangrijk dat je correct focust. Dit doe je door te tikken op datgene waar je de focus op wil leggen. Tegenwoordig hebben veel smartphonecamera’s een portretmodus, waarbij de achtergrond vervaagd wordt. Maar hierbij moet je dus wel extra goed opletten dat de focus juist ligt. Wanneer je datgene aanklikt waarop je wil focussen, kan je ook de belichting aanpassen. Dit kan door het zonnetje dat naast je focuspunt verschijnt omhoog (meer licht) of omlaag (minder licht) te schuiven. 

Een tweede tip is gebruikmaken van de HDR-functie. HDR staat voor High Dynamic Range en houdt in dat de donkere en lichtere delen van je foto meer detail vertonen. Verder zullen de kleuren ook helderder en meer gebalanceerd zijn wanneer je de HDR-modus gebruikt. 

Wanneer je in de avond of nacht foto’s maakt, kan het handig zijn om een statief te gebruiken. Voor smartphones is het het makkelijkste om een compacte zogenaamde GorillaPod te gebruiken. Dit kleine statief kan je makkelijk meenemen en zorgt er toch voor dat je foto’s stabiel genomen worden en niet wazig zijn doordat je een beetje met je hand beweegt. Wie geen statief wil gebruiken, houdt z’n smartphone bij weinig licht best met beide handen vast. Dat is sowieso stabieler dan met één hand. 

Verder kan het ook handig zijn om gebruik te maken van de burst-modus. Hierdoor maak je enorm veel foto’s vlak na elkaar. Dit kan vooral van pas komen bij foto’s van bewegende onderwerpen. Wanneer je al je foto’s hebt gemaakt, kan je dan makkelijk de beste selecteren. 

Tot slot valt zoomen af te raden. Verschillende smartphones hebben tegenwoordig dan wel een goede zoom, het blijft beter om gewoon dichter bij je onderwerp te staan om een foto te nemen. Door te zoomen verlies je altijd kwaliteit, hoe goed je zoomfunctie ook is. Als je een foto van iets verder neemt en nadien inzoomt, is het resultaat waarschijnlijk beter..

Algemene fototips

Naast de tips specifiek voor smartphonecamera’s is het ook nuttig om deze algemene tips in het achterhoofd te houden wanneer je geld wil verdienen met je foto’s. 

De eerste tip heb je waarschijnlijk al wel een keertje gehoord. Het gaat namelijk om ‘de regel van drie’, ook bekend als ‘de gulden snede’. Deze houdt in dat je het belangrijkste punt van je foto op het punt moet zetten waar je ogen automatisch naartoe gaan. Dit punt wordt berekend door het beeld horizontaal en verticaal in drie vlakken te verdelen, het punt waar deze lijnen elkaar snijden, is de zogenaamde gulden snede en bijgevolg de beste plaats om je focuspunt te situeren. Verschillende smartphones bieden de optie om dit raster op je foto’s te plaatsen en zo dus makkelijk deze plaats te kunnen vinden.

Hiernaast is het ook belangrijk om te letten op negative space. Dit houdt in dat je voldoende lege ruimte moet laten, ruimte op je foto waarop er niets te zien is. Dit zorgt voor rust en helpt bovendien om je onderwerp er meer te doen uitspringen. 

Verder kan symmetrie een foto ook tot een hoger niveau tillen. Door je foto symmetrisch te maken, wordt hij aangenamer om naar te kijken. Verschillende onderzoeken toonden dit al aan. Naast symmetrie is het ook aangeraden om gebruik te maken van wat in de vaktermen omschreven wordt als ‘leading lines‘. Dit zijn letterlijk lijnen die je blik leiden naar je focuspunt. Voorbeelden hiervan zijn straten, maar ook bomen, gebouwen, enz. kunnen gebruikt worden als leading lines

De laatste tip is om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. De flits van je smartphone is natuurlijk niet de beste flits op de markt en zal geen wonderen doen voor de kleuren. Het beste moment om foto’s te nemen in natuurlijk zonlicht is het zogenaamde ‘golden hour‘. Dat is het moment net voor de zon ondergaat. Op dat moment is de zon minder sterk en geeft hij een warme gloed op je foto’s. Geen filters meer nodig dan, want de natuurlijke filter is al mooi genoeg. Meer tips om betere foto’s te maken, vind je hier.

Waar neem je best foto’s van?

Er zijn geen echte richtlijnen waar je best foto’s van maakt als je ze wil verkopen. Maar de belangrijkste tip hierbij is om foto’s te maken van onderwerpen die je graag fotografeert. Hierdoor zal je het ook vaker doen en er beter in worden. 

Je kan natuurlijk ook kijken op de websites waar je je foto’s wil verkopen en je onderwerpen hieraan aanpassen. Bepaalde sites zijn meer geïnteresseerd in natuurfoto’s, bij andere vallen mensen meer in de smaak. Je kijkt dus best naar de inhoud van de website waar je je foto’s wil verkopen, of je zoekt een website waar de foto’s die jij het liefste neemt het populairste zijn. 

Waar kan je je foto’s verkopen?

Je kan je foto’s verkopen aan verschillende websites, dit zijn voornamelijk sites met stockfoto’s. Bekende websites zijn Shutterstock, iStock en Flickr, maar er zijn heel wat meer opties.

Shutterstock is een van de bekendste websites met stockfoto’s. Je kan er een gratis een profiel aanmaken en foto’s uploaden in de marktplaats. Jij behoudt het auteursrecht op je foto’s en ontvangt tot 30 procent van de verkoopprijs van je foto’s. Per verkochte foto ontvang je zo een bedrag tussen de 0,25 en 28 dollar, wat overeenkomt met 0,22 tot 24 euro. De grootte van je foto bepaalt het bedrag dat je ontvangt. 

Een gelijkaardig systeem vinden we bij iStock. Ook hier kan je, zodra je een account aangemaakt hebt, gratis foto’s uploaden. Deze worden dan te koop aangeboden, waarbij je als houder van het  auteursrecht 15 procent van de verkoopprijs ontvangt. Dit percentage kan oplopen wanneer je je foto’s exclusief aan iStock verkoopt. Dan kan je 22 tot 45 procent van de verkoopprijs ontvangen. 

Ook op Alamy kan je je foto’s verkopen. Deze website biedt in principe de beste deals voor fotografen, maar is minder bekend dan de grote namen hierboven. Op Alamy krijgen de makers van de foto namelijk 50 procent van de auteursrechten die op de foto rusten. En daarvoor hoef je je foto’s niet exclusief op Alamy te posten, je mag ze dus ook op andere websites aanbieden. 

Flickr is een website waarop je foto’s kan uploaden om ze met de wereld te delen. Maar er valt op Flickr ook geld te verdienen. Dat doe je door auteursrecht op je foto’s te plaatsen wanneer je ze uploadt. Als er dan iemand gebruik wil maken van je foto’s, dan zal die daarvoor moeten betalen en zal jij dus (een deel van) je auteursrechten kunnen innen. 

Een volgende site waar je je foto’s kan verkopen is Adobe Stock. Deze website is, zoals de naam al doet uitschijnen, eigendom van Adobe, het bedrijf achter onder andere Photoshop. Foto’s die geüpload worden op Adobe Stock zijn toegankelijk binnen de pakketten die Adobe aanbiedt. Gebruikers van Adobe Photoshop en Illustrator kunnen dus ook foto’s van Fotolia downloaden, waardoor je dus een enorme afzetmarkt hebt. Per verkochte foto krijg je op Fotalia 20 tot 46 procent van de auteursrechten meteen uitbetaald.

Smugmug is een interessante website voor wie z’n foto’s naar een hoger niveau wil tillen. Op deze website kan je namelijk niet enkel je foto’s verkopen als bestanden, maar ook als prints, gsm-hoesjes of mokken. Afhankelijk van hoe je ze verkoopt kan je tot 85 procent van de verkoopprijs bijhouden. Een volledige lijst met alle websites waar je je foto’s kan verkopen, vind je hier

Waarschijnlijk zal je niet vanaf het eerste moment groot geld kunnen verdienen aan je foto’s, maar geduld loont en na verloop van tijd zal je geld kunnen verdienen met je foto’s. Het kan helpen om je aan een bepaald thema te houden of je foto’s een bepaald handelsmerk mee te geven. Hierdoor zullen mensen die één keer een foto van je kopen nog eens terugkeren om te kijken of je meer foto’s geüpload hebt die ze mooi vinden of kunnen gebruiken. 

Wedstrijden

Er valt natuurlijk ook heel wat geld te verdienen met wedstrijden. Naast de grote fotografie awards die we hierboven al eens aanhaalden, kan je ook geld verdienen in kleinere wedstrijden. Hier maak je natuurlijk een grotere kans om te winnen, maar zal de prijs ook een stuk lager liggen.

Een interessante website voor dergelijke wedstrijden is PhotoMoolah. Deze wedstrijd organiseert een hele reeks wedstrijden waaraan je met je foto’s kan deelnemen. Er zijn verschillende categorieën, waarbij de ene al wat specifieker is dan de andere. Een overwinning kan je al makkelijk 200 dollar (173 euro) opleveren. De website is bovendien nog niet zo populair, dus is er maar weinig competitie. 

Veel succes met geld verdienen met de foto’s van je smartphone!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.