Kan ik met mijn eenmanszaak aandelen kopen?

Gaat het goed met jouw eenmanszaak? Houd je steeds meer geld over zonder directe bestemming? Dan is beleggen in aandelen wellicht een interessante optie. Het is mogelijk een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Maar kan je eigenlijk wel aandelen kopen met een eenmanszaak of moet je het dan privé beleggen? In dit artikel krijg je een antwoord op die vraag en geven we je enkele belangrijke tips.

Zakelijk of privé beleggen?

Als je een eenmanszaak hebt, dan kan je jouw geld zakelijk of privé beleggen. Welke van de twee een optie is, hangt af van de middelen die je wilt gebruiken om te beleggen. Zijn de liquide middelen tijdelijk of blijvend overtollig? Daarmee bedoelen we het volgende:

  • Tijdelijk overtollige liquide middelen is geld dat je op korte termijn nodig hebt voor je onderneming. Bijvoorbeeld als reservering of werkkapitaal.
  • Blijvend overtollige liquide middelen is geld waar je geen bestemming voor hebt in je onderneming.

Zakelijk beleggen met je eenmanszaak

Als je liquide middelen hebt die tijdelijk overtollig zijn, dan mag je die zakelijk beleggen. Het rendement dat je daarvan krijgt, ziet men als bedrijfswinst. Een voordeel daarvan is dat je eventueel verlies kan aftrekken van jouw bedrijfswinst. Daardoor betaal je dus mogelijk minder belasting.

Privé beleggen met je eenmanszaak

Wanneer je beleggingen geen doel hebben binnen je onderneming, wordt het bij een eenmanszaak meteen gezien als privévermogen. Om die reden worden beleggingen met blijvend overtollige liquide middelen altijd gezien als een privébelegging. Dat wil echter niet zeggen dat beleggen als eigenaar van een eenmanszaak niet interessant kan zijn. Mogelijk is het een goede manier om pensioen op te bouwen of een buffer te creëren.

 

Belangrijke tips

Beleggen in aandelen kan dus zeker interessant zijn als eigenaar van een eenmanszaak. Maar natuurlijk is beleggen nooit zonder risico’s. Hoewel je mooie resultaten kan bekomen, bestaat ook steeds de kans op verlies lijden. Gelukkig zijn er slimme manieren om de kans op flinke tegenslagen te beperken. Hieronder geven we enkele belangrijke tips.

Beleg enkel geld dat je niet nodig hebt

Het allerbelangrijkste bij beleggen: gebruik hier enkel geld dat je kan missen. Ga zeker nooit lenen om te starten met beleggen en gebruik niet al je spaargeld. Houd er altijd rekening mee dat je in het slechtste geval je inleg kwijt kan raken. Zorg er ook voor dat je het geld geruime tijd kan missen. Beleggen krijgt pas echt zin wanneer je het voor minimaal vijf jaar doet, maar liever zelfs nog langer.

Zorg vooraf voor duidelijkheid

Voordat je begint met beleggen, moet jouw beleggingsdoel duidelijk zijn. Bepaal dus het uiteindelijke bedrag dat je met beleggen wil opbouwen. Maak daarnaast harde afspraken met jezelf over hoeveel je wilt investeren. Bepaal een maximum per categorie en houd jezelf daar echt aan. Ook wanneer alle resultaten meezitten. Stel eveneens vooraf vast waarin je wilt investeren. Al mag je daarin later, wanneer je meer weet over beleggen, wel verandering in aanbrengen.

Beleg in wat je begrijpt en blijf leren

Zeker wanneer je net begint met beleggen, is het verstandig om enkel te kiezen voor aandelen in zaken, sectoren of bedrijven waarvan je verstand hebt. Nu moet je sowieso, net als met andere dingen, ‘leren’ beleggen. Lees jezelf dus erg goed in en vraag hulp van professionelen. Begin daarom ook alleen aan beleggen als je tijd hebt om er echt mee aan de slag te gaan. Je hoeft niet 24/7 met je aandelen bezig te zijn, maar regelmatig alles nakijken en zorgen dat je op de hoogte blijft, is wel cruciaal.

Spreid je investeringen

Als je op een veilige manier wilt beleggen, kies dan altijd voor een spreiding van je investering. Kies daarbij niet enkel voor verschillende zaken, maar ook voor aandelen in diverse sectoren en zelfs verschillende landen.

Kies een periodieke inleg

Niet alleen het spreiden van je aandelen zorgt voor een kleiner risico. Ook het spreiden van je inlegmomenten helpt erbij. Als je bijvoorbeeld niet 20.000 euro in één keer inlegt, maar maandelijks 500 euro, dan kan je beter reageren wanneer de markt flink keldert. En door periodiek in te leggen, kan je bij een koersdaling opnieuw goedkoop instappen.

Risico en rendement zijn rechtstreeks verbonden

Hoewel je de lijn niet voor honderd procent kan doortrekken, is het wel iets waar je algemeen genomen vanuit kan gaan. Is het rendement van een aandeel hoog? Dan is het risico wellicht ook hoog. Laat je dus niet verleiden door een hoog rendement als je geen groot risico wilt lopen.

Beleggen zonder emoties

Wist je dat computers de beste beleggers zijn? Dat is niet gek: zij laten zich nooit leiden door emoties, maar enkel door data. Ze raken nooit overmoedig bij winst en nemen geen rare beslissingen bij verlies. Natuurlijk kan je als mens nooit helemaal je emoties uitschakelen, maar laat je bij het beleggen uitsluitend leiden door je verstand.

 

Kies je voor zelf beleggen of vermogensbeheer?

Heb je besloten dat je als eigenaar van een eenmanszaak wilt gaan beleggen in aandelen? Dan moet je nog kiezen of je het zelf gaat doen of het laat doen door een vermogensbeheerder. Een voordeel van zelf beleggen, is dat je geen beheerskosten betaalt. Daar staat uiteraard wel tegenover dat je dan zelf de tijd moet investeren. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je zelf over alle benodigde kennis beschikt.

Wil je niet alle zware beslissingen zelf moeten nemen en constant van alle ontwikkelingen op de hoogte blijven, dan kies je beter voor een vermogensbeheerder. Daar hangt een beheersvergoeding aan vast, maar je kan er dan wel van op aan dat een professioneel iemand jouw aandelen in goede banen leidt.

Meer