Kan ik kredietkaart kosten aflossen met een lening?

Een kredietkaart is weliswaar erg handig bij online aankopen en op reis, maar in de regel ook een soort lening. Bijvoorkeur maak je dan ook geen grote schulden omdat de rente van ene kredietkaart dikwijls erg hoog is. De schuld van een kredietkaart kun je op meerdere manieren aflossen, zoals: financieren met een lening met een aanzienlijk lagere rente.

Tip! Onze meest aangeklikte kredietkaart

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Tip: aanvragen in 2 minutenGratis geld opnemen in België en het buitenland!Meest aangeklikte kredietkaartMeer informatie
Tip: U kan er alles online mee betalen!Meer informatie
Een kredietkaart voor studenten!Meer informatie

Voordelen van een kredietkaart

Een kredietkaart heeft een groot aantal voordelen, zoals:

  • eenvoudig overal betalen,
  • online aankopen zijn bij verzending vaak verzekerd tegen schade,
  • onderweg altijd geld op zak hebben.

Maar aan het hebben van een kredietkaart kunnen ook een heleboel nadelen kleven, onder andere:

  • verleiding om onnodige aankopen te doen,
  • meer kopen dan verantwoord is,
  • schulden kun gemakkelijk en snel oplopen.

Aankopen doet met een kredietkaart is alleen handig en verantwoord als je de rekening meteen betaalt. Indien je een schuld hebt opgebouwd met je kredietkaart dan is het aan te bevelen om zo snel mogelijk van deze schuld af te komen. De rekening achteraf in termijnen terugbetalen is weliswaar handig, maar dikwijls ook erg duur. De rente op een kredietkaartschuld is vrij hoog, maar moet wel voldaan worden.

Met een lening je kredietkaartschuld aflossen

Een nieuwe lening afsluiten als je een kredietkaartschuld hebt opgebouwd, lijkt misschien geen logische stap, maar een dergelijke lening is vaak wel een stuk voordeliger omdat de te betalen rente lager ligt dan die van een kredietkaart. Als je een negatieve CKP codering achter je naam hebt staan dan is het overigens vaak wel lastig om een nieuwe lening aan te gaan.

Wanneer je wel een nieuwe lening kunt afsluiten dan is dit alleen zinvol als de rente lager is dan de rente op je kredietkaart. Je draagt op deze manier de schuld bij de kredietmaatschappij over naar een andere kredietverstrekker die minder rente vraagt voor het uitlenen van geld. Bij voorkeur sluit je een persoonlijke lening af om je kredietkaartschuld te financieren omdat je dan een vast bedrag ontvangt tegen een vaste rente.

Rente vergelijken van een lening en een kredietkaart

Op het moment dat je een nieuwe lening aan wilt gaan dan dien je planmatig te werk te gaan. Dat betekent dat je meerdere vrijblijvende offertes aanvraag (bij voorkeur bij meerdere kredietverstrekkers) en goed beoordeelt:

  • welke voorwaarden op deze leningen van toepassing zijn,
  • hoe hoog de aflossingstermijnen per maand zijn,
  • de hoogte van de rente op de lening.

Om de nieuwe lening snel af te kunnen lossen is het overigens wel zaak dat je wacht met het doen van nieuwe aankopen. Op die manier krijg je immers meer financieel ruimte. Een lening afbetalen zal in de praktijk aanzienlijk sneller verlopen dan de afbetaling van een kredietkaartschuld. Helaas staat niet iedereen, die en kredietkaart aanvraagt, stil bij de extra kosten die verbinden zijn aan deze handige betaalmethode. Alleen wanneer je van jezelf weet dat je over de nodige discipline beschikt, kunnen de nadelen een kredietkaart naar de achtergrond worden verdrongen. Indien de discipline echter ontbreekt dan kan een goedkope aankoop met je kredietkaart uiteindelijk een forse terugbetaling met zich meebrengen.

Aflossen van een kredietkaartschuld

Om te voorkomen dat je nieuwe lening af moet sluiten om je kredietkaartschuld af te betalen, doe je er verstandig aan om een te grote schuld bij de kredietmaatschappij te voorkomen. Op het moment dat er desondanks toch een schuld ontstaat dan moet je gaan bekijken hoe je deze af gaat lossen. Wanneer je een nieuwe lening met een gunstigere rente afsluit om de kredietkaartschuld te financieren dan dien je ook deze schuld in een zo kort mogelijke tijd weer af te betalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20