Kan de zandbatterij ons energieprobleem oplossen?

In een Fins stadje wordt een eenvoudige, maar slimme manier onderzocht om maandenlang energie op te slaan.

Onderzoekscentra en universiteiten over de hele wereld zoeken naar manieren om overtollige groene stroom op te slaan. Zo ook de Finnen, die nu op de proppen komen met een zandbatterij. En ze hebben al een testinstallatie in de stad Kankaanpää.

Centraal verwarmingssysteem

“Telkens als er een overschot aan groene stroom beschikbaar komt, willen we die voorraden heel snel kunnen opslaan”, zegt Markku Ylönen, een van de bedenkers van het nieuwe systeem. Het Finse project gebruikt de overtollige energie daarbij voor de productie van hete lucht, die vervolgens door een zwaar geïsoleerde toren met ongeveer 100 ton zand wordt geleid.

Dit proces verwarmt het zand daardoor op tot een temperatuur tussen 500 graden Celsius en 600 graden Celsius. Die warmte kan maandenlang met minimale verliezen worden vastgehouden.

Als de duurzame energiebronnen het laten afweten, wordt de opgeslagen energie gebruikt voor de opwarming van water, dat vervolgens via een centraal verwarmingssysteem naar de woningen, kantoren en het zwembad van Kankaanpää gaat.

Succesvolle proefinstallatie

Het systeem kan maximaal 100 kilowatt warmte leveren en heeft een totale energiecapaciteit van 8 megawattuur. De grootte van de opslagtorens kan tientallen tot duizenden kubieke meters beslaan – en zo’n silo hoeft natuurlijk niet bovengronds te staan.

De installatiekosten zouden minder dan 10 euro per kilowattuur bedragen en de zandbatterij kan geheel worden geautomatiseerd. Het is volgens de Finse bedenkers niet handig om de opgeslagen energie weer om te zetten in elektriciteit. Dan lopen de verliezen domweg te hoog op. En daarmee lijkt het systeem alleen geschikt voor steden en dorpen met een centraal verwarmingssysteem.

Overigens kijken niet alleen de Finnen op die manier naar zand. Onder meer bij het US National Renewable Energy Laboratory doen ze dat ook. Maar de Finnen zijn tot nu toe de enigen met een, volgens de bedenkers, succesvolle proefinstallatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20