Tijdens een bezoek aan Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, riep Kamala Harris, vicepresident van de Verenigde Staten (VS), op om strenger op te treden tegen China’s acties in de Zuid-Chinese zee. Dat schrijft CNBC.
Harris zei woensdag tegen Vietnamese functionarissen in Hanoi dat het nodig is druk uit te oefenen op Peking voor zijn acties in de Zuid-Chinese Zee. Vietnam is een uitgesproken tegenstander van China’s enorme territoriale aanspraken in de strategische waterweg.
“We moeten manieren vinden om druk uit te oefenen en de druk op Peking op te voeren, zodat het land zich houdt aan het VN-zeerechtverdrag (United Nations Convention on the Law of the Sea, UNCLOS), en zijn intimiderende en buitensporige maritieme aanspraken aan te vechten”, klonk het.
UNCLOS is een internationaal verdrag waarin de rechten en verantwoordelijkheden van landen in de oceanen zijn vastgelegd. Het vormt de basis voor de manier waarop internationale rechtbanken, zoals het Internationaal Zeerechttribunaal, geschillen over de zee beslechten.
Belangrijke waterweg
De uitspraken van Harris komen een dag nadat ze zei dat Peking was doorgegaan met “het dwingen, intimideren en aanspraken maken op het overgrote deel van de Zuid-Chinese Zee”. De Zuid-Chinese Zee is namelijk een waterweg die rijk is aan hulpbronnen en een vitale commerciële scheepvaartroute vormt waar jaarlijks voor biljoenen dollars aan wereldhandel doorheen gaat. China claimt bijna de gehele zee – waarvan delen ook zijn opgeëist door enkele Zuidoost-Aziatische landen, waaronder Vietnam, Maleisië en de Filippijnen.
In 2016 wees een tribunaal van het Permanente Hof van Arbitrage de claim van China af als juridisch ongegrond. Het land negeerde die uitspraak.
Kort na de uitspraak van Harris had China al een antwoord klaar. Volgens de Chinese staatsmedia wil de Amerikaanse vicepresident een “wig drijven” tussen China en zijn buren in Zuidoost-Azië. “Terwijl Harris met een beschuldigende vinger naar China wijst en het land beschuldigt van “dwang” en “intimidatie”, negeert zij moedwillig haar eigen hypocrisie bij haar pogingen om regionale landen te dwingen en te intimideren om zich bij Washington aan te sluiten in haar plan om China in te dammen”, aldus de Chinese nieuwssite Chinadaily.
Spanningen tussen China en Litouwen
China vraagt zich in het bericht openlijk af waarom sommige landen nog de handen in elkaar willen slaan met de VS. In het bericht haalt China ook uit naar Litouwen. “Maar hoewel landen op hun hoede moeten zijn om meegesleept te worden met de streken van de VS, zijn er nog steeds een paar naties die denken dat zij daar voordeel bij kunnen hebben. Litouwen is een van die landen. Het land heeft het één-China-beginsel aangevochten en blaast de zogenaamde mensenrechtenkwesties in Xinjiang op”, klink het.
China oefent de jongste weken namelijk druk uit op Litouwen. Vilnius heeft zich in de ogen van Peking schuldig gemaakt aan het bevoordelen van de “separatisten” in Taiwan. Litouwen is het eerste land van de Europese Unie in 18 jaar dat andere betrekkingen dan handel erkent met het eiland in de Stille Oceaan. “Litouwen mag geen misleidende signalen zenden naar de onafhankelijkheidsstrijders van Taiwan”, zei China onlangs.
(mah)
Lees ook: