Kafka loert om de hoek: overheden lanceren ene coronadatabank na de andere

De coronaregels en de vaccinatiecampagnes leiden tot een heleboel overheidswebsites voor inschrijvingen en registraties. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, kiest het Brussels Gewest voor een eigen koers.

QVax? Niet voor de Brusselaars

Vanaf dinsdag 6 april kan iedereen zich via het online platform QVax inschrijven op een reservelijst om sneller een Covid-19-vaccin te krijgen, mocht er onverwacht een plaatsje vrijkomen in het vaccinatiecentrum in de buurt. Maar dat nieuwe systeem blijkt alleen voor Vlaanderen en Wallonië te gelden. De Brusselaars moeten nog even wachten. Het Brussels Gewest doet niet mee met QVax en gaat in zee met Doctena. Het platform voor Brussel is nog maar zeer gedeeltelijk online en moet over een dag of tien helemaal operationeel zijn.

Doclr en Doctena

Brussel kiest voor Doctena, omdat dit platform in het Gewest ook het inschrijvingssysteem wordt voor de ‘gewone’ vaccinatie-afspraken, ter vervanging van het nationale inschrijvingsysteem Doclr. Het Gewest vindt dat Doclr te omslachtig is voor de specifieke Brusselse context met veel anderstaligen. Doctena is ook bij veel burgers al bekend voor gewone doktersafspraken. Het Brussels Gewest blijft wel de onderliggende database van Doclr gebruiken.

My Healthviewer en Vaccinnet

Wie wil weten of hij of zij als risicopatiënt beschouwd wordt en dus voorrang krijgt, kan vanaf donderdag 8 april op een andere website terecht: myhealthviewer.be . Meldingen van bijwerkingen na vaccinering kunnen dan weer ingediend worden via het Federale Geneesmiddelenagentschap.

Elke vaccinatie wordt geregistreerd in Vaccinnet, een databank die alleen professionelen, zoals huisartsen, pediaters en gynaecologen, kunnen raadplegen.

Corona Telewerkaangifte

Sinds 1 april moet elke werkgever, behalve bedrijven die dicht zijn omwille van coronabeperkingen, elke maand verplicht bij de Sociale Zekerheid ingeven hoeveel medewerkers er thuiswerken en voor welke collega’s dat niet mogelijk is. De eerste aangifte moet op dinsdag 6 april binnen zijn.

‘Kafkaïaans en disproportioneel’, vindt ondernemersorganisatie Unizo. ‘Dit is nog maar eens extra administratieve rompslomp voor onze nu al zwaar beproefde ondernemers, terwijl je heel grote vraagtekens kan plaatsen bij het nut’, zegt topman Danny Van Assche. Het meest absurde voorbeeld volgens Unizo: een bakkerszaak zonder ook maar een enkele telewerker moet voortaan elke maand een aangifte indienen.

Passenger Locator Form

Een quarantaine-certificaat is hier aan te vragen en een ‘passenger locator form’, voor wie bijvoorbeeld terugkeert na een zakenreis in het buitenland, wordt ingevuld via deze pagina.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20