Justin Bieber op zijn 28ste multimiljonair na verkoop muziekrechten

Justin Bieber verkoopt de rechten op al zijn nummers aan de Britse muziekinvesteerder Hipgnosis. Dat zou de Canadese popster een slordige 200 miljoen dollar opleveren, weet het magazine Variety.

Waarom is dit belangrijk?

Dat muzikanten hun volledige catalogus verkopen aan een gespecialiseerd bedrijf, is een trend die al enkele jaren aan de gang is. Opmerkelijk is dat de verkopende sterren dat op almaar jongere leeftijd doen.

In het nieuws: Hipgnosis Songs laat weer toe. Na Justin Timberlake vorig jaar, treedt nu ook Justin Bieber toe tot de “Hipgnosis familie”. De Londense muziekbeheerder legt de hand op de volledige muziekcatalogus van de popster en telt daar 200 miljoen dollar voor neer.

De details:

  • Meestal zijn het oudere sterren, zoals Bob Dylan of Fleetwood Mac-zangeres Stevie Nicks, die hun catalogus verzilveren, om zo hun pensioen en hun nalatenschap veilig te stellen. Justin Bieber is een van de jongste verkopers, al draait de vroegere tienerster intussen al een jaar over 14 mee in het popwereldje.
  • Hij verkoopt de circa 290 titels die hij uitbracht tot en met het jaar 2021. De waarde wordt door Hipgnosis twee keer hoger ingeschat wordt als het oeuvre van Timberlake (100 miljoen dollar).
  • De deal is enigszins verrassend omdat Bieber al enige tijd met gezondheidsproblemen kampt, waardoor er twijfels zijn over zijn verdere loopbaan als podiumartiest en zijn ambities om nieuwe muziek uit te brengen.
  • Maar dat neemt niet weg dat Bieber een vaste waarde is, die met circa 70 miljoen maandelijkse luisteraars tot de tien meest gestreamde artiesten op Spotify behoort.

De brede trend: Voor grote muziekbedrijven als Hipgnosis is de muziekcatalogus van zo’n ster een stabiele belegging, want de opgekochte hits genereren jarenlange vaste inkomensstromen, onder meer via streamingdiensten en het gebruik van de muziek in horecazaken, evenementen en reclamespots.

  • De hele catalogus van Hipgnosis, gaande van The Chainsmokers over de Red Hot Chili Peppers tot Shakira en Neil Young, wordt op 2 tot 2,5 miljard dollar waarde ingeschat.
  • Al twijfelen sommige beleggers wel of die muziekcatalogi echt wel zoveel waard zijn. Het beursgenoteerde bedrijf kan de Bieber-opkikker goed gebruiken, want vorig jaar boerde het aandeel Hipgnosis fors achteruit.

(mah)

Meer