JPMorgan blijft ‘bullish’ over crypto: “Koers bitcoin zal met 28 procent stijgen”

JPMorgan, de grootste bank van de Verenigde Staten, noemt cryptomunten in een beleggersnota één van zijn favoriete “alternatieve activa” – activa die niet onder typische categorieën als aandelen en obligaties vallen.

“Wij vervangen vastgoed door digitale activa als onze favoriete alternatieve activaklasse, samen met hedgefondsen”, staat in de vandaag gepubliceerde nota te lezen.

Hoger prijsniveau

Daarnaast stellen de analisten van de grootbank dat de reële prijs van bitcoin (BTC) iets hoger ligt dan het huidige niveau. Ze suggereren daarmee dat het, na de dramatische verkoopgolf die de cryptowereld in z’n greep hield de voorbije weken, van hieraf aan alleen maar beter zal gaan voor ’s werelds grootste digitale munt.

JPMorgan zei bij z’n standpunt te blijven dat 38.000 dollar een eerlijke prijs voor 1 BTC was. Dat cijfer lag 28 procent hoger dan de bitcoinkoers van 29.714 dollar op het moment van schrijven.

“De correctie van de cryptomarkt van de afgelopen maand lijkt meer op een capitulatie ten opzichte van januari/februari vorig jaar en wij zien in de toekomst voor de bitcoin en de cryptomarkt in het algemeen een opwaarts potentieel”, citeert Business Insider de nota.

Belabberd jaar

Cryptomunten hebben er tot dusver een belabberd jaar op zitten. De torenhoge inflatie in de VS en daaropvolgende renteverhogingen van de Fed, de oorlog in Oekraïne en de groeivertraging in China zouden ertoe geleid hebben dat beleggers alle als riskant beschouwde activa hebben laten vallen.

Bitcoin is dit jaar met ongeveer 37 procent gedaald, terwijl ether, de op een grootste cryptomunt, ruwweg 48 procent is teruggelopen. De totale marktwaarde van alle cryptomunten is gekelderd van ongeveer 3.000 miljard dollar in november tot 1.300 miljard dollar in mei.

JPMorgan zei echter dat de verkoopgolf op de markten de digitale munten meer had gekwetst dan andere alternatieve beleggingen, zoals private equity, private debt en vastgoed. Dit suggereert dat er een grotere marge is voor cryptomunten om weer op te veren, aldus de strategen in de notitie. “What comes down, must go back up”, dus?

Blockchain-analyse

Dat het JPMorgan menens is met crypto, blijkt uit een aankondiging die de financiële instelling in maart deed: de instelling meldde geld te zullen pompen in het blockchain-analysebedrijf TRM Labs tijdens een investeringsronde.

Haaks op zo’n cryptogekke houding staat echter de mening van Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan. Die zei vorig jaar nog, tijdens een virtuele conferentie van het Institute of International Finance, dat de bitcoin “waardeloos” is.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20