De baas van de grootste Amerikaanse bank heeft krachtige verklaringen afgelegd tijdens een financiële conferentie in New York. Volgens Jamie Dimon wegen te veel risico’s op de economie. Geloven dat alles weer op het goede spoor komt, is een illusie. Hij waarschuwt ook de toezichthouders voor te strenge regels die op banken drukken.
JP Morgan-topman Jamie Dimon: “Geloven dat de economie de komende jaren zal bloeien, is een enorme vergissing”

Waarom is dit belangrijk?
Jamie Dimon is een van de meest gehoorde economische stemmen in de Verenigde Staten. Het is altijd interessant om zijn standpunt te horen, zelfs als zijn apocalyptische voorspellingen niet altijd uitkomen.Even terugspoelen: In juni 2022 bijvoorbeeld voorspelde Dimon dat een economische storm de Amerikaanse economie en bij uitbreiding de wereldwijde economie zou treffen vanwege het rentebeleid van centrale banken en de oorlog in Oekraïne. Vandaag presteren de Verenigde Staten veel beter dan verwacht en zou het zelfs een recessie kunnen vermijden, terwijl de rentetarieven in enkele maanden tijd zijn gestegen van 0 procent naar 5,25-5,5 procent, het hoogste niveau sinds 2001
Het nieuws: Jamie Dimon, duidelijk geen geboren optimist, spreekt weer waarschuwende taal.
- “Zeggen dat de (Amerikaanse) consument momenteel sterk staat, wat betekent dat de economie de komende jaren in volle bloei zal zijn, is een enorme vergissing”, zei de bankier.
- Toch is het waar dat de Amerikaanse economie de voorspellingen heeft getart: Amerikanen zijn nog nooit zo welvarend geweest. De stijging van de aandelenmarkten en de stijgende huizenprijzen hebben Amerikanen geholpen de koopkrachtcrisis te overwinnen. De inflatie bedroeg in juli 3,2 procent, dicht bij het streefcijfer van 2 procent.
- Bovendien blijft de binnenlandse consumptie sterk, gedreven door een zeer sterke arbeidsmarkt. Amerikanen geven hun spaargeld dat ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd, nu uit.
- Maar voor Jamie Dimon is dat geen reden tot euforie: het monetaire beleid van centrale banken en hun “kwantitatieve verstrakking”, evenals regeringen die “als dronken zeelieden uitgeven”, vormen risico’s voor de economie.
- “Bedrijven voelen zich vandaag redelijk goed omdat ze naar hun huidige resultaten kijken”, zei Dimon. “Maar deze dingen veranderen, en we weten niet wat het volledige effect van al deze risico’s zal zijn over 12 of 18 maanden.”
- “Ik denk dat er een vals gevoel van veiligheid is (…). Ik denk dat de onzekerheden die voor ons liggen nog steeds erg groot en zeer gevaarlijk zijn,” voegde de baas van JP Morgan eraan toe.
- Dit komt bovenop de afname van de inflatie, de wereldwijde remilitarisering, de energietransitie en de oorlog in Oekraïne: “Dit alles maakt me buitengewoon voorzichtig,” zei hij.
Bankenbuffers
Wat ook meespeelt: Jamie Dimon voert een campagne tegen strengere regulering van de banken.
- Na de financiële crisis van 2008 werden de regels voor de banksector aangescherpt. Vandaag gaat het om de hervorming van Basel III, die grote banken verplicht om hun eigen vermogen te versterken om de risico’s aan te kunnen.
- Amerikaanse toezichthouders passen deze nieuwe norm toe en gaan zelfs verder, na de kleine bankcrisis van afgelopen voorjaar. En dat bevalt de topbankier van het land niet: “Willen de toezichthouders dat banken weer kunnen investeren?”, vroeg Dimon zich af. “Persoonlijk zou ik geen aandelen in banken kopen”, grapte hij.
- Als de toezichthouders hun plan zoals voorgesteld aannemen, zou “JPMorgan 30 procent meer kapitaal moeten aanhouden dan een Europese bank”, sneerde Dimon.
Uitgezoomd: Niet alleen Jamie Dimon stelt een verstrenging ter discussie.
- De CEO van Goldman Sachs, David Solomon, heeft ook zijn zegje gedaan over de nieuwe kapitaalregels: “Deze nieuwe kapitaalregels gaan te ver”, zei hij vorige week op CNBC. “Ze zullen de economische groei schaden, zonder de veiligheid en stabiliteit aanzienlijk te verbeteren”, voegde Solomon eraan toe.
- “Ik vrees dat het huidige voorstel van Basel III de kosten van krediet zal verhogen en de werking van de markt zal belemmeren zonder duidelijke voordelen voor de veerkracht van het financiële systeem”, gaf Christopher Waller toe, die toch een gouverneur is bij de Amerikaanse Federal Reserve (Fed).
- De grote baas, Jerome Powell, steunt de nieuwe regels, maar legde in juli ook uit dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen de eisen voor eigen vermogen en de daaraan verbonden kosten.
(evb)