Volgens de grote Amerikaanse bank JP Morgan zullen de olieprijzen blijven stijgen. Zo denkt de zakenbank dat de Brent-prijzen in 2023 kunnen oplopen tot 150 dollar per vat omdat het OPEC+-kartel de teugels aan de aanbodzijde aanhaalt, en hogere prijzen verdedigt.
JP Morgan: “Olieprijzen zullen stijgen tot 150 dollar per vat”
Waarom is dit belangrijk?
Naar aanleiding van de opkomst van de omikron-variant van het coronavirus kelderden vrijdag de olieprijzen. Sindsdien heeft de markt zich echter hersteld van de terugval.Prijsbeweging naar aanleiding van omikron-variant “overreactie”
De belangrijkste drijvende kracht achter de olieprijzen is vraag en aanbod. En hoewel het nieuws van de omicron-variant van het coronavirus vrijdag de olieprijzen in het rood deed gaan (beleggers vreesden dat potentiële lockdowns het reizen zouden beperken en bijgevolg de vraag naar olie zouden doen afnemen), beschouwt JP Morgan die prijsbeweging als een overreactie.
“Wij denken dat de markt de impact van de recente opkomst van de omikron-variant van COVID-19 op de olieprijzen tijdens de Amerikaanse vakantieperiode overschat”, stelt JP Morgan in een maandag gepubliceerde nota. De investeringsbank denkt dat er weinig tot geen vertraging zal zijn in het vakantieverkeer, zelfs als de omicron-variant zich verspreidt.
Aanbod blijft de motor
Aangezien de vraag naar olie waarschijnlijk stabiel zal blijven, zal het aanbod de komende jaren de belangrijkste motor achter de olieprijzen zijn. En met OPEC+ “stevig in de bestuurdersstoel voor de olieprijzen”, denkt JP Morgan dat Brentolie volgend jaar 120 dollar per vat zal bereiken. In 2023 zou de prijs zelfs naar 150 dollar per vat kunnen knallen, wat een potentiële opwaartse tendens betekent van maar liefst 100 procent ten opzichte van de huidige niveaus.
“Wij denken dat OPEC+ de olieprijs zal verdedigen met een gestage volumegroei om de voorraden laag te houden, het evenwicht op de markten te bewaren en de reservoirs goed te beheren”, aldus JP Morgan.
Weinig Amerikaanse impact
Een groter aanbod van olieproducenten uit de VS zou in theorie kunnen helpen om de olieprijzen te drukken, maar het aantal Amerikaanse olieplatforms bedraagt ongeveer de helft van wat het in 2019 was. Ook verlopen investeringen in de sector traag sinds de olieprijzen kortstondig in het rood gingen door het uitbreken van de coronapandemie in 2020.
In de praktijk is gebleken dat het vrijgeven van strategische petroleumreserves door de regering-Biden weinig impact had op de onderliggende olieprijs. Dat werd vorige week duidelijk nadat de Amerikaanse regering de markt overspoelde met 50 miljoen olievaten, aldus Business Insider.
(lp)