Journalistiek komt ook op Twitter meer onder vuur

Het sociale netwerkbedrijf Twitter werd vorig jaar wereldwijd geconfronteerd met een golf van vragen van overheden om boodschappen van journalisten en nieuwsmedia te verwijderen. Dat staat in een transparantierapport dat Twitter heeft gepubliceerd.

Het bedrijf stelt tijdens de tweede helft van vorig jaar van overheden over de hele wereld in totaal 361 vragen gekregen te hebben om journalistieke content te verwijderen. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover de zes maanden voordien. Het bedrijf voegt eraan toe in totaal vijf tweets van journalisten en nieuwsuitgevers te hebben verdwijderd.

India

Uit het onderzoek bleek dat het grootste aantal vragen tot verwijdering van journalistieke content afkomstig was uit India. Op de tweede plaats staat Turkije, gevolgd door Pakistan en Rusland. Het is de eerste keer dat Twitter in zijn transparantierapport specifieke cijfers over journalisten of uitgevers heeft vermeld.

Een reeks landen hebben de toegang tot sociale mediaplatformen verboden of beperkt. Inmiddels is ook Cuba gestart met het beperken van de toegang tot sociale netwerken en berichtenplatforms. Dat is een reactie op de protesten die de Cubaanse bevolking recent tegen het regeringsbeleid heeft gevoerd.

Eerder dit jaar werd Twitter ook door Nigeria verbannen. Televisiezenders en radiostations kregen daarbij van de regering de opdracht om het platform niet langer voor de verzameling van informatie te gebruiken.

In totaal heeft Twitter naar eigen zeggen tijdens de tweede helft van vorig jaar wereldwijd meer dan 14.500 wettelijke verzoeken om informatie over accounts ontvangen. In 30 procent van de dossiers werd de gevraagde informatie gedeeltelijk of volledig doorgegeven.

Deze verzoeken kunnen afkomstig zijn van regeringen of van andere entiteiten die om de identiteit vragen van personen die onder het pseudoniem op het platform van Twitter actief zijn.

Twitter ontving tijdens de tweede helft van vorig jaar ook meer dan 38.500 wettelijke eisen om gepubliceerde content te verwijderen. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover de zes maanden voordien. Twitter zegt aan 29 procent van die vragen te hebben voldaan.

Twitter stelde verder nog dat de trafieken rond berichten die de regels van het bedrijf overtreden, minder dan 0,1 procent uitmaakt van de totale communicatie die op het platform kan worden opgetekend.

Het bedrijf merkt verder op dat zijn technologie proactief in staat is meer dan 65 procent te identificeren van de beledigende inhoud die op zijn platform wordt geplaatst, zonder beroep te moeten doen op de gebruikers van het sociale medium.

Meer