Zowel Jos D’Haese als Fouad Ahidar strijden om de moslimkiezer in Antwerpen, tot ergernis van Bart De Wever

Zowel Jos D’Haese als Fouad Ahidar strijden om de moslimkiezer in Antwerpen, tot ergernis van Bart De Wever
Fouad Ahidar (TFA) en Jos D’Haese (PVDA) – Photo’s: Getty Images

De strijd om stemmen van de moslimgemeenschap in Antwerpen is losgebarsten. PVDA profileert zich meer dan ooit als dé partij voor de islamitische kiezer, terwijl Fouad Ahidar exact hetzelfde hoopt te doen met zijn Fouad Ahidar A+.


Key takeaways

  • Dat PVDA en Fouad Ahidar A+ strijden voor de moslimkiezer in Antwerpen, is niet verwonderlijk. Het gaat immers over een toenemend aantal kiezers.
  • Toch verwachten kenners niet veel van Fouad Ahidar. Zijn lijsten zijn snel samengeraapt en PVDA is bekender.
  • Door een groeiend aantal kiezers bij PVDA kan een werkbare coalitie in Antwerpen wel eens heel moeilijk gevormd worden.

In het nieuws: Jos D’Haese voert al een tijdje campagne in Antwerpse moskeeën, maar ook Fouad Ahidar komt opzetten.

  • Dat er in Antwerpen zo wordt gestreden om de moslimkiezer is niet onlogisch, zegt politiek socioloog Samira Azabar (UAntwerpen) aan VRT NWS. “In grootstedelijke context kan die gemeenschap voor een kentering zorgen. Er zijn de laatste jaren nu eenmaal veel moslims bij gekomen in een stad als Antwerpen en ze vormen dus een groot deel van de kiezers”.
  • Ahidar bewandelt daarbij een ander parcours dan D’Haese, merkt ze op. “De partij van Fouad Ahidar is heel duidelijk opgebouwd vanuit de moslimgemeenschap. Er staan ook zeer veel moslims op de kandidatenlijst”.
    • Fouad Ahidar scheurde zich in Brussel af van Vooruit en startte een eigen lijst. Met Team Fouad Ahidar (TFA) wist hij een succes te behalen: het leverde Ahidars partij drie zetels in het Brussels en eentje in het Vlaams Parlement op. Nu probeert de partij het succes te herhalen: voor de gemeenteraadsverkiezingen breidde TFA ook uit naar steden als Gent en Antwerpen.
    • Tegelijk ligt mee besturen moeilijk in Brussel: verschillende partijen spraken veto’s uit tegen TFA omdat de standpunten van de partij uitgaan van een strengere interpretatie rond met name onverdoofd slachten en het dragen van de hoofddoek.
  • Maar die standpunten overtuigen de moslimkiezer wel, weet Azabar. “Sinds onder andere het hoofddoekenverbod of de verrechtsing bij Vooruit, zijn moslims meer geneigd om voor PVDA te kiezen. Vroeger zaten ze meer verspreid over het (linkse) politieke spectrum”.

“Er valt geen lijn in te trekken”

Om te volgen: Toch lijkt het er niet op dat Fouad Ahidar A+ in Antwerpen moslimkiezers kan afpakken van PVDA.

  • Azabar merkt op dat standpunten rond onverdoofd slachten, het hoofddoekenverbod of de erkenning van moskeeën inderdaad meer aan bod komen bij PVDA en TFA dan bij andere partijen. Doordat er nu twee partijen zijn opgestaan met dezelfde invalshoek, stelt de vraag zich of PVDA en TFA de moslimstemmen straks onder elkaar zullen verdelen.
  • Politicoloog Fouad Gandoul (VUB) verwacht echter “niet veel van Team Fouad Ahidar A+”, zegt hij tegenover VRT NWS. “De lijst is wat halsoverkop samengesteld. Volgens het programma is de partij een links project, Fouad Ahidar definieert zichzelf als progressief. Hij staat open voor mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap, maar er staan mensen op zijn lijsten die daar niet voor open staan. Er valt geen lijn te trekken in de projecten in de verschillende steden”.
  • Ook Azabar klinkt terughoudend: “Het valt nog af te wachten of Fouad Ahidar zijn reputatie uit Brussel kan meenemen naar Antwerpen. PVDA zit al veel langer in de stad en is beter gekend door de kiezers”.

Worden Vooruit en Groen groot genoeg?

Ondertussen: D’Haeses grote uitdager, burgemeester Bart De Wever (N-VA), zet zich af tegen het discours van PVDA.

  • Met een paar welgemikte uitspraken probeert De Wever de PVDA weg te zetten als ‘de moslimpartij’. Zo ging het over het hoofddoekenverbod en een eerdere uitspraak van partijvoorzitter Raoul Hedebouw (PVDA). Ook haalde De Wever een tekst op de PVDA-website aan om te zeggen dat de partij “de Taliban steunt”. Dat werd in alle toonaarden ontkend door kopstuk Peter Mertens (PVDA).
  • Voorlopig lijkt de tactiek voor beide partijen te werken. De Wever wordt groter door langs rechts kiezers te overtuigen, D’Haese slaagt erin om De Wever in debatten bij te houden.
    • Opmerkelijk daarbij is dat D’Haese een beetje richting De Wever opschuift. Zo zei hij in De Zevende Dag “geen enkel medeleven” te hebben met zij die de openbare orde verstoren. Ook De Wever probeert zich wat meer richting centrum te bewegen door te stellen dat het hoofddoekendebat “pragmatisch” aangepakt kan worden. De Wever stelde een uniform met hoofddeksel voor aan het loket.
  • Alleen: nu beiden groter worden, is het maken van een werkbare coalitie in Antwerpen een stuk lastiger aan het worden. De Wever wil niet samenwerken met Vlaams Belang of PVDA. Hij moet duimen dat Groen en Vooruit samen genoeg stemmen halen. En ook dat is eigenlijk dik tegen de zin van De Wever: hij bestuurt liever zonder Groen.
  • Groen en Vooruit zouden eventueel ook kunnen besturen met PVDA. Die deur werd niet dichtgeslagen. Maar erg van harte zal ook dat niet zijn: lijsttrekkers Kathleen Van Brempt (Vooruit) en Bogdan Vanden Berghe (Groen) hebben in interviews al behoorlijk wat verschillen met PVDA besproken. En voor Van Brempt kan D’Haese zelf ook geen burgemeester worden.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.