Jongere generatie draagt marktgroei tweedehands luxehorloges

Jongere generatie draagt marktgroei tweedehands luxehorloges
De gemiddelde prijs voor een tweedehands luxehorloge bereikte in februari vorig jaar een piek van 45.000 Zwitserse frank. – Alfimimnill via Getty Images

Zwitserse horloges genieten bij het publiek tegenwoordig een grote interesse, maar ook de verkoop van tweedehands uurwerken neemt een hoge vlucht. Dat fenomeen wordt in belangrijke mate door kopers van Generation Z gestuwd. Die jongere bevolkingsgroep is op zoek naar luxegoederen, maar hecht tegelijkertijd ook aandacht aan duurzaamheid. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau Deloitte. 

Waarom is dit belangrijk?

De wereldwijde markt voor tweedehands horloges wordt momenteel geschat op een waarde van bijna 20 miljard Zwitserse frank (20,2 miljard euro). Verwacht wordt echter dat dit niveau tegen eind dit decennium tot 35 miljard frank zou kunnen oplopen.

Niet meer louter voor verzamelaars: In het verleden was de tweedehandsmarkt het terrein van verzamelaars, die op veilingen naar zeldzame horloges zochten.

  • Inmiddels wordt de markt steeds echter professioneler. Daarbij wordt verwezen naar de proliferatie van online verkoopsites die de authenticiteit controleren.
    • Zelfs de horlogefabrikanten laten zich door deze beweging meeslepen. “Er groeit steeds meer het besef dat er verantwoordelijker moet worden geconsumeerd”, werpt Fabienne Lupo, voormalig directeur van de Foundation High Horology op.
  • Lupo beklemtoont dat de rage voor tweedehands horloges kan worden verklaard door de consumentenkeuzes van millennials (geboren tijdens de laatste twee decennia van de voorbije eeuw) en Generation Z (een groep die tussen 1997 en 2010 het levenslicht zag).
    • “Die generaties tonen zich zeer bezorgd over de toekomst van de planeet”, geeft Lupo aan. “Die consumenten willen niet meer alleen maar nieuwe producten kopen. Er is dan ook een grote interesse voor vintage objecten die niet overal kunnen worden gevonden.’
    • “Bovendien wordt het moeilijker om bepaalde Zwitserse luxehorloges nieuw te kopen. De grote interesse in de producten veroorzaakt immers vaak lange wachtlijsten.”
    • “Tenslotte is er ook nog de impact van de digitalisering, die door de uitbraak van de coronapandemie nog is versneld.”

Recordprijzen: De gemiddelde prijs van een tweedehands Zwitsers luxehorloge bedroeg in september vorig jaar 35.000 frank.

  • Dat vertegenwoordigde weliswaar een terugval tegenover het absolute record van 45.000 frank in februari vorig jaar, maar die daling moet volgens Deloitte eerder worden beschouwd als een correctie dan als een signaal van een krimpende markt
  • Het aantal online verkoopplatforms voor gecertificeerde tweedehands horloges neemt toe. De sector trekt nog steeds nieuwkomers, waaronder de Amerikaanse site Bezel, aan.
    • Maar ook de horlogemakers zelf tonen voor die activiteit een toenemende interesse. De luxegroep Richemont, die eigenaar is van merken zoals Cartier en Piaget, nam vijf jaar geleden al het Britse platform Watchfinder.
    • Rolex sloot in december vorig jaar een samenwerkingsakkoord met de Zwitserse detailhanderaar Bucherer, die de authenticiteit van het horloge certificeert. Op die manier wil Rolex de verspreiding van namaak tegengaan.
  • “Horlogefabrikanten tonen in het algemeen een grote bekommernis over de secundaire markt, omdat die nauw verbonden was met de grijze markt, waar afgeprijsde horloges konden worden gevonden”, werpt Jon Cox, analist bij adviseur Kepler Cheuvreux, op.
    • “Ze beseffen echter dat er van sterke secundaire prijzen een halo-effect uitstraalt, waardoor de merkwaarde van de primaire horloges worden opgedreven.”
    • Voor luxe topmerken als Richard Mille, waar de gemiddelde prijs van een horloge boven de 260.000 Zwitserse frank ligt, betekenen tweedehands horloges zelfs een manier om hun imago te verbeteren. Die markt is voor vermogende verzamelaars immers een mogelijkheid om alsnog de hand te kunnen leggen op een exemplaar dat momenteel niet meer wordt vervaardigd.
  • Voor 44 procent van de respondenten betekende de tweedehandsmarkt een kans om zich met een kleiner budget toch een luxehorloge te kunnen aanschaffen. “Tweedehands horloges vormen daarbij een opslagplaats van rijkdom”, stipt Cox aan. “Die voorwerpen kunnen jarenlang worden gedragen en geshowd, maar behouden toch hun waarde en kunnen uiteindelijk worden doorverkocht om een volgend exemplaar, mogelijk uit een hogere prijsklasse, te kunnen kopen.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.