Jonge Vlaming in Silicon Valley beschermt kunstwerken tegen kopiedrang AI

Jonge Vlaming in Silicon Valley beschermt kunstwerken tegen kopiedrang AI
NFT-kunst / Flor Ronsmans De Vry – foto’s Getty Images / Kin.art

De start-up Kin.art lanceert vanuit Silicon Valley een platform dat kunstwerken moet beschermen tegen digitale namaak en andere creatieve diefstal door AI-systemen die het internet afschuimen. Een van de initiatiefnemers is de jonge twintiger Flor Ronsmans De Vry.

Waarom is dit belangrijk?

De opgang van artificiële intelligentie, waarbij de zelflerende systemen zonder toelating ook beschermde content gebruiken, brengt een wereldwijde discussie rond auteursrechten en copyrights op gang. Naast regelgeving, wordt er ook naar technologische oplossingen gezocht.

In het nieuws: Drie jonge tech-ondernemers in Californië lanceren het platform Kin.art, dat digitale kunstenaars beschutting wil bieden tegen het voortdurende scrapen van online content door de grote zelflerende AI-systemen.

👉 Het technologische brein van Kin.art is Flor Ronsmans De Vry (Bonheiden, 2003). Het drietal werd via hun bedrijf Curious Addys, dat actief is in de wereld van NFT’s, onlangs toegelaten tot StartX, het begeleidingsprogramma voor startende bedrijven van de prestigieuze universiteit van Stanford.

Zonder toestemming

Meer context: “Recent is er een lijst gelekt met 16.000 namen van kunstenaars waarvan het werk zonder toestemming gebruikt is voor het trainen van Midjourney, het krachtigste beeldgenererende AI-model”, geeft Ronsmans De Vry als voorbeeld. “Het was onmogelijk voor deze en miljoenen andere creatievelingen om hun werk te beschermen, maar daar brengen wij verandering in.”

Hoe het werkt: “AI-datasets vereisen dat afbeeldingen en labels in combinatie worden ingeladen om de AI correct te leren wat de afbeeldingen precies zijn”, zegt Ronsmans De Vry. “We kunnen we voorkomen dat de invoer met het kunstwerk bruikbaar is door het beeld of het label dat bij een bepaald kunstwerk hoort, te verstoren. We verstoren beide inputs.”

  • Beeldsegmentatie moet voorkomen dat er een compleet kunstwerk wordt ingevoegd in een AI-dataset.
  • Tag-vervorming moet er voor zorgen dat de juiste labels nooit aan het beeld gekoppeld worden.

Het doel: Kin.art wil met die dubbele aanpak garanderen dat artiesten die hun portfolio’s op Kin.art presenteren, volledig beschermd zijn tegen ongeautoriseerde AI-training met hun creatie. Zo wordt het platform ook een webwinkel, waarbij commissies bij de verkoop van een kunstwerk of de verbonden rechten inkomsten genereren.

Uitgezoomd: Ook andere start-ups zijn in de weer met de bescherming van copyrights. Ronsmans De Vry: “Je kunt Kin.art zien als de eerste verdedigingslinie voor je creatie. Terwijl andere tools zoals Nightshade en Glaze proberen de schade te beperken die ontstaat nadat je kunstwerk al in een dataset is opgenomen, speelt Kin.art in op preventie door te vermijden dat dit gebeurt.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.