Brits premier Boris Johnson heeft het voorstel van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, om een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland op touw te zetten, geweigerd.
Johnson heeft in een brief aan Sturgeon laten weten dat hij niet op haar voorstel wil ingaan om een referendum te organiseren over de onafhankelijkheid van Schotland. Die brief zette hij ook op Twitter.
‘Door een nieuw referendum zou de politieke stilstand in Schotland zich voortzetten’, schrijft Johnson. ‘Met Schotse scholen, ziekenhuizen en jobs die in de steek gelaten worden door een campagne om van het Verenigd Koninkrijk af te scheiden.’
De premier verwijst hierbij naar het referendum van 2014 wanneer 55 procent van de Schotten tegen de onafhankelijkheid stemden. Maar toen was er nog geen sprake van brexit, iets waartegen de meerderheid van Schotten zich verzet heeft.
‘Onhoudbaar en zelfvernietigend’
Sturgeon had op 12 december een overheveling van bevoegdheden gevraagd om een onafhankelijkheidsreferendum mogelijk te maken. De Schotse premier vroeg dit niet toevallig net na de verkiezingen toen haar partij, de nationalistische Scottish National Party, net overtuigend gewonnen had.
De ‘njet’ van Johnson noemt Sturgeon weinig verrassend, maar ook ‘onhoudbaar en zelfvernietigend’. Ze beschuldigt de Tories ervan ‘doodsbang te zijn van Schotland die over zijn eigen toekomst zou beslissen.’
De Schotse regering zal later deze maand het parlement tóch vragen om een tweede referendum te organiseren, klinkt het. ‘Democratie zal overwinnen. De enige vraag is hoe lang het zal duren voor de Tories en Westminister om die onvermijdelijkheid te aanvaarden.’
Volgens peilingen zou 48 procent voor de onafhankelijkheid stemmen als er nu een referendum zou doorgaan, ondanks brexit en de luttele populariteit van Johnson in Schotland.
Lees ook: