Joe Biden test positief op corona: “Zeer milde symptomen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft positief getest op COVID-19. Het 79-jarige staatshoofd zou zich nu isoleren in het Witte Huis, terwijl hij zijn taken blijft verderzetten.

Het nieuws werd donderdag meegedeeld door Karine Jean-Pierre, de persverantwoordelijke van het Witte Huis. De president, die volledig gevaccineerd is en al twee boosters heeft ontvangen, zou “zeer milde symptomen” vertonen en is het antivirale medicijn Paxlovid beginnen innemen. “Hij zal zich isoleren in het Witte Huis en zal al zijn taken blijven uitvoeren”, zei Jean-Pierre.

Biden zou geen koorts hebben, vertelt de coronaviruscoördinator van het Witte Huis, dokter Ashish Jha, aan CNN. De president zou enkel te kampen hebben met een loopneus, een droge hoest en milde vermoeidheid. Het is de eerste keer dat de president positief heeft getest.

De Amerikaanse First Lady Jill Biden zou donderdagochtend negatief hebben getest. “Ik sprak eerder met Joe en hij voelt zich goed, heeft alleen een paar lichte symptomen”, schreef ze op Twitter.

Contact tracing

Het Witte Huis is intussen begonnen met de contact tracing, om na te gaan wie de voorbije dagen nauw contact heeft gehad met Biden. De president reisde vorige week naar het Midden-Oosten, waar hij zowel Saoedi-Arabië als Israël bezocht. Tijdens die reis werd het staatshoofd gefotografeerd terwijl hij handen schudde en andere staatsleiders zelfs knuffels gaf.

Het kabinet van Biden kampt de voorbije maanden met een groot aantal gevallen. Zijn medisch adviseur Anthony Fauci testte vorige maand positief. Vicepresident Kamala Harris raakte in april al besmet, maar was toen asymptomatisch. Ook minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, adviseur voor Binnenlands Beleid Susan Rice en een reeks andere kabinetsleden testten toen positief.

De kans dat Biden uiteindelijk besmet zou raken, werd door het Witte Huis als realistisch geacht, ondanks een reeks maatregelen om dat te voorkomen. “Het komt erop neer dat hij gevaccineerd is en boosters heeft gehad. Hij is zeer goed beschermd. Hij heeft zeer goede protocollen om hem heen om hem te beschermen tegen besmetting. Maar niets is 100 procent zeker,” vertelt Jha aan CNN.

De voormalige president Donald Trump raakte in 2020 ook besmet.

(evb)

Meer