Saoedi-Arabië gaat akkoord om meer olie op te pompen na ontmoeting met Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden zat vrijdag samen met Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië. Tijdens die ontmoeting hebben de twee leiders een akkoord gesloten over de olieproductie. Saoedi-Arabië zal die productie stelselmatig verhogen tot 13 miljoen vaten per dag.

Biden is bezig aan een tour door het Midden-Oosten. Vrijdag stond een bezoek aan de kroonprins van Saoedi-Arabië op de planning. De twee leiders hebben toen onder meer gesproken over de fors opgelopen energieprijzen. Het Westen is namelijk al langer vragende partij om de olieproductie te verhogen om zo de prijs te drukken. Het belang van Saoedi-Arabië als energieproducent is dan ook enorm toegenomen sinds de start van de oorlog in Oekraïne.

13 miljoen vaten per dag

Volgens het persagentschap 24Live hebben Biden en bin Salman tijdens hun ontmoeting een akkoord gesloten over een verhoging van de olieproductie. Zo zou Saoedi-Arabië stelselmatig meer dan een miljoen extra vaten per dag oppompen, om zo de totale dagproductie op te drijven tot 13 miljoen vaten. Biden hoopt dat de olieprijzen daardoor zullen dalen. De prijs voor een vat ruwe olie schommelt vandaag rond de 100 dollar (zowel WTI- als Brent-olie). Het Arabische land had overigens in mei al aangegeven de productie tegen 2027 beetje bij beetje te willen verhogen tot 13 miljoen vaten. Het is dan ook maar de vraag of we hier van een overwinning voor Biden kunnen spreken.

Bin Salman benadrukte vandaag tijdens een topoverleg in Jeddah tussen de Verenigde Staten, de zes landen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC), Egypte, Jordanië en Irak dat zijn land onmogelijk de productie verder kan verhogen dan 13 miljoen vaten per dag. De kroonprins voegde eraan toe dat gezamenlijke inspanningen nodig zijn om de wereldeconomie te ondersteunen en dat een onrealistisch beleid inzake energiebronnen alleen maar tot meer inflatie zou leiden.

Jamal Khashoggi

Biden bezoekt Saoedi-Arabië om de betrekkingen met het koninkrijk te verbeteren, nadat hij eerder nog zei om van het land een “paria” te maken, vanwege de betrokkenheid van bin Salman bij de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018. De Amerikaanse president zei na de ontmoeting met de kroonprins dat hij zijn standpunt over die zaak “glashelder” heeft gemaakt. “Ik heb de kroonprins verteld dat ik hem persoonlijk verantwoordelijk hou voor de moord”, aldus Biden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20