Joe Biden nog ‘fit’ genoeg voor presidentschap na medische controle

De president van de Verenigde Staten ondergaat elk jaar een medische controle. Gisteren was Biden voor de tweede keer aan de beurt. De dokter noemt hem ‘fit’ en ‘krachtig’.

Waarom is dit belangrijk?

Biden is tachtig jaar oud. Voor- en tegenstanders van de president laten zich geregeld uit over de gezondheid van de man die aan de touwtjes trekt.

In het nieuws: Kevin O’Conner, de vaste arts van Biden, oordeelde dat hij “een gezonde, vitale tachtigjarige man is, in staat om de taken van het presidentschap met succes uit te voeren”.

  • De president is niet verplicht om deze medische controle te ondergaan en zeker niet om de details bekend te maken. Biden koos ervoor om dit toch te doen.
  • Er werd een laesie, een stukje beschadigd weefsel, verwijderd van de borst van de president. Dit wordt verder onderzocht. Biden werd voor hij het ambt van president bekleedde al behandeld voor huidkanker.

Cognitieve vaardigheden

  • Volgens de arts zijn er verder amper euvels met de gezondheid van de president. Er werd zeer uitgebreid getest naar de cognitieve vaardigheden van Biden, maar alles zou in orde zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat er een risico zou zijn op een beroerte, multiple sclerose of Parkinson.
  • De stijve wandelgang van Biden werd wel benoemd, maar zou niet verslechterd zijn sinds de vorige controle.
  • De coronabesmetting die Biden opliep, tweemaal trouwens, werd ook vermeld. Ook hier waren geen symptomen die wezen op long covid.
  • Biden gaf toe dat bezorgdheden over zijn leeftijd terecht zijn, maar beklemtoonde eveneens dat hij geschikt is om nog vier jaar president te zijn.

(fjc)

Meer