Jezelf laten invriezen om later weer verder te leven, het cryoniseren, spreekt tot de verbeelding. Maar als het zou werken, krijg je dan je zuur verdiende geld terug als je weer tot leven wordt gewekt? Het is iets wat bekende Amerikaanse miljardairs graag zouden zien.
De essentie: Amerikaanse miljardairs zijn bezig met het eeuwige leven, en dan vooral het bijhouden van hun rijkdom. Want wat heb je aan je fortuin als je erfgenamen het allemaal opgebruiken?
- Vermogende ondernemers als Sam Altman, Jeff Bezos, Larry Ellison en Peter Thiel stoppen miljoenen dollars in onderzoeksprojecten naar het cryonisch invriezen. Dat is een proces waarbij je lichaam na je dood op zeer lage temperaturen in vloeibare stikstof bewaard wordt.
- Cryonisten geloven dat je kan verder leven na de dood, zolang je hersenen nog niet zijn afgestorven. Hoewel de technologie op kleine schaal voor weefsels wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij in-vitrofertilisatie, is het proces nog niet succesvol gebleken bij een volledig lichaam.
- Het fenomeen is met name populair in de Verenigde Staten. Er bestaan verschillende commerciële bedrijven die beweren dat je na ontdooiing weer verder kunt leven. Thiel tekende al een document om zich cryonisch te laten invriezen bij Alcor Life Extension Foundation in Arizona.
- Het proces is niet goedkoop: een levensverzekering van 220.000 dollar en een maandelijkse voorafbetaling om de kosten na je dood te betalen, zijn vereist. Maar wat een miljardair als Thiel voornamelijk bezig houdt: wat gebeurt er met de rest van zijn geld?
- Want wat als het proces werkt, maar blijkt dat je erfgenamen al je geld hebben opgebruikt? Daarom zetten juristen en fiscalisten constructies op waardoor de cryonist zijn of haar vergaarde fortuin weer terug kan krijgen.

Geld tot 500 jaar na je dood bewaren
De details: Via fondsen en lobbywerk hoopt men geld voor eeuwig vast te leggen.
- Advocaat Mark House wilde het geldvraagstuk oplossen. Hij zette een constructie op waarbij mensen geld in fonds stoppen om ook hun geld te ‘bevriezen’, en het weer terug zouden krijgen als ze ontdooid uit hun cryo-vriezers komen.
- Een probleem daarbij: volgens het Amerikaanse rechtssysteem moet men verplicht een erfgenaam aanduiden, die het geld kan ontvangen na een bepaalde periode. In de meeste staten is dat na maximaal 90 jaar.
- Maar na stevig lobbywerk van cryonisten kan dat opgetrokken worden: de termijn in Arizona is zelfs 500 jaar. Er bestaat wel twijfel of zoiets grondwettelijk kan.
- En dan nog vinden juristen dingen uit. Zo legt Hugh Magill uit aan het tijdschrift Mother Jones dat hij al fondsen tegenkwam die op naam stonden van een “bionische analoge versie” van de gestorven persoon, een digitale kopie die dan de gedachten van de ingevroren hersen ingeplant kreeg.
- Ook het idee om je fortuin onder te brengen in een familiaal fonds, waarbij je stipuleert dat het geld weer overgaat naar de terug in leven zijnde originele persoon, bestaat.
En verder: Hier blijft het een idee voor enkelingen.
- In België is er één uitvaartbureau dat de voorbereidende diensten voor cryonisme aanbiedt. De verdere invriezing gebeurt in de VS. Ook in Nederland is er een organisatie die hetzelfde procedé toepast.
- In beide landen is er slechts telkens één persoon bekend die zich cryonisch liet invriezen. In België gaat het om een 90-jarige vrouw.
- Er is hier duidelijk minder enthousiasme voor het idee dan in de VS. Terwijl miljardairs daar bezig zijn met de vraag “Wat gebeurt er met mijn geld?” zouden de vragen misschien dieper moeten zijn, zegt ook Magill. Want er is geen garantie op succes, en zelfs geen zekerheid dat de aarde nog op dezelfde manier werkt over 300 jaar. (evb)