In Middelkerke werd vol belangstelling gekeken naar burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker). Zou hij van Middelkerke de tweede gemeente in Vlaanderen maken die met Vlaams Belang een coalitie vormde? Nee, zo blijkt nu.
Key takeaways
- Jean-Marie Dedecker wil geen “paria” worden en sloot een samenwerking met Vlaams Belang toch uit.
- N-VA is ideologisch gezien een logische partner. De persoonlijke vete tussen Dedecker en Marc Descheemaecker werd opgelost na bemiddeling van Theo Francken.
- Er blijven nog weinig kansen over voor Vlaams Belang om in andere gemeenten mee te besturen.
Wat vooraf ging: Jean-Marie Dedecker had drie opties die hij eigenlijk alle drie niet wilde.
- Dedecker is zijn absolute meerderheid in Middelkerke kwijt. Met 12 zetels op 25 haalde hij net één zetel te weinig. Respect, een samenwerking van cd&v, Open Vld en Groen tegen Dedecker, haalde 11 zetels. N-VA en Vlaams Belang wisten elk 1 zetel te veroveren.
- Met Respect samenwerken was geen optie voor Dedecker: hij ging niet besturen met een blok dat tegen hem was. Bovendien zou Respect vooral over de posten hebben willen spreken, had Dedecker eerder gemeld.
- Met N-VA samenwerken lag ook moeilijk. De enige N-VA-verkozene is Marc Descheemaecker, met wie Dedecker persoonlijk overhoop lag. Daarnaast stond N-VA eerst samen op Lijst Dedecker, maar kwam toch met een eigen lijst nadat Dedecker niet wilde uitsluiten dat hij zou besturen met Vlaams Belang. Het feit dat de N-VA’ers op de lijst geen hoge plaatsen kregen hielp ook niet. Dedecker was ook nog eens van mening dat de afscheuring van N-VA ervoor zorgde dat hij stemmen kwijtraakte en zijn absolute meerderheid kwijt is.
- Voor Dedecker bleef een samenwerking met Vlaams Belang een optie. Hij wilde het VB niet uitsluiten. “Ik laat mij niet chanteren, door geen enkele partij. Als het nodig is, doe ik het”, zei hij in Terzake.
Bemiddeling door N-VA-kopstukken
In het nieuws: Misschien tegen de verwachting in gaat Lijst Dedecker toch in zee met N-VA.
- Dedecker heeft zich terughoudend opgesteld. Hij is als onafhankelijke verkozen voor de Kamer, maar wel vanop een N-VA-lijst. Samenwerken met het Vlaams Belang was hem op uitsluiting komen te staan, redeneert hij. “Iedereen weet dat ik een groot ideologisch tegenstander ben van het cordon sanitaire, maar we willen van Middelkerke de parel van de kust maken en niet de paria. En dus bleef N-VA over”, zegt hij op een bijeengeroepen persconferentie woensdagochtend.
- Descheemaecker legt op die persconferentie uit hoe de toenadering tot stand kwam: “De kiezer heeft het niet gemakkelijk gemaakt, maar er is een oplossing. Een gemeenschappelijke vriend bracht ons samen: Theo Francken (N-VA). Dankzij zijn bemiddeling zijn Jean-Marie en ik terug taart beginnen eten”.
- Dinsdagavond vertelde Dedecker aan de VRT al dat er “gemasseerd en gemousseerd is van bovenaf”, waarbij hij expliciet N-VA-voorzitter Bart De Wever aanhaalde. “Ik denk dat we beide over onze schaduw gestapt zijn, zodat Middelkerke niet in de schaduw belandt”, zei hij.
- Descheemaecker ziet een plan waarop gebouwd kan worden: “We hebben onze programma’s vergeleken en daar zaten veel gelijkenissen bij. Er waren wat pijnpunten, maar voor alles is er een oplossing”. De N-VA’er krijgt straks de bevoegdheden Mobiliteit, Financiën en Sport in het schepencollege van Middelkerke.
Het lijstje van Vlaams Belang
Genoteerd: In het lijstje van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) kan een streep door Middelkerke.
- Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken deed wat geheimzinnig over plaatsen waar Vlaams Belang mogelijk nog kan besturen. Na een coalitie in Ranst en een absolute meerderheid in Ninove liggen er volgens Van Grieken “in een handvol gemeenten” nog kansen voor Vlaams Belang, waar er nog onderhandeld wordt.
- Wellicht hoopte hij op Middelkerke als een van die gemeenten, maar daar kan nu een streep door getrokken worden. De mogelijkheid dat het voor Vlaams Belang bij twee gemeenten blijft, wordt groter. Op de lijst van plaatsen waar die mogelijkheid nog bestaat, wordt Vlaams Belang maar minimaal bij de gesprekken betrokken. In gemeenten als Izegem, Stekene of Zemst lijkt de grootste partij de voorkeur te geven aan een andere partner.
- En in Denderleeuw, waar Vlaams Belang zelf de grootste geworden is, houdt iedereen de deur dicht. Aan het einde van de week is Vlaams Belang zijn initiatiefrecht kwijt. Vooruit werd daar de tweede grootste partij en krijgt vervolgens de leiding. Het zal dan vermoedelijk een coalitie zonder Vlaams Belang vormen.