Jean-Marie Dedecker komt in Middelkerke op zonder N-VA en opent de grote poort voor Vlaams Belang

Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, komt bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen op. Hij raakte bij de verkiezingen begin juni verkozen als onafhankelijk Parlementslid voor de Kamer vanop de N-VA-lijst. Die samenwerking wordt dus nu al snel beëindigd. De deur staat dus open voor Dedecker om een coalitie te vormen met het Vlaams Belang.

In het nieuws: De lokale N-VA-afdeling wil het in oktober alleen proberen en wil niet meer samen met Dedecker in zee.

  • De lokale N-VA-afdeling in Middelkerke besloot om apart op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. N-VA-lijsttrekker Marc Descheemaecker legt uit tegenover die krant: “We maken liever een eigen lijst dan een soort aanhangsel te zijn van Lijst Dedecker. Daarom gaan wij met twee aparte lijsten naar de kiezer. Het zal een pittige campagne worden.”
  • Daarbij stoort Descheemaecker zich voornamelijk aan de opening die Dedecker liet voor het Vlaams Belang. N-VA-voorzitter Bart De Wever had ook de lokale afdelingen opgeroepen om niet samen te werken met het VB. Ze zouden anders uit de partij worden gezet.
  • Dedecker had die eis ondemocratisch genoemd. “Ik ben tegen het cordon sanitaire, het is de kiezer die spreekt”, verklaarde hij vorige week tegenover VTM Nieuws. Die boodschap brengt hij ook vandaag: “Ik sta open voor samenwerking met iedereen. Als je tegen het cordon bent, dan moet je daar consequent in zijn. Het is de kiezer die zal beslissen”.
  • Het aanhoudend lonken naar Vlaams Belang is een van de redenen waarom Descheemaeker met N-VA uit het project van Dedecker stapt. “We willen geen verkeerde signalen uitsturen die dan een nationale impact hebben”.
  • Een andere reden is dat “aanhangsel”: N-VA kreeg vier plaatsen aangeboden op de stadslijst van Dedecker, waardoor volgens Descheemaeker het machtsgewricht teveel overhelde: “Onder een grote boom kan weinig nieuws groeien”.

Om te volgen: Wordt Middelkerke straks de eerste gemeente met Vlaams Belang in het stadsbestuur?

  • Dedecker blijft als politicus erg populair, al helemaal in zijn eigen stad. Als lijsttrekker op de N-VA-lijst in West-Vlaanderen wist hij 58.000 voorkeurstemmen te behalen. Descheemaeker, die als lijstduwer op de lijst stond, kreeg er bijna 10.000.
  • Door de nieuwe regels bij de lokale verkiezingen mag de grootste partij als eerste proberen om een coalitie op de been te brengen. Als dat Dedecker wordt, dan kan hij perfect kijken naar het Vlaams Belang zonder gehinderd te zijn door N-VA-politici.
  • In het kanton Oostende, waartoe Middelkerke behoort, haalde Vlaams Belang de meeste stemmen, gevolgd door N-VA. De kans is dus niet onbestaande dat er drie partijen zullen vechten voor de kiezer.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.