‘Je ding doen’, ‘doorcommuniceren’ en ander irritant managementjargon

‘Je ding doen’ is de meest irritante uitdrukking in het managementjargon. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vaagtaalverkiezing van het het Nederlandse taalblog Vaagtaal.nl, dat strijdt tegen onduidelijke taal eerder dan tegen taalkundige fouten. De verkiezing wil het meest onduidelijke taalgebruik met de hoofdprijs belonen.  ‘Je ding doen’ kreeg van de 1950 stemgerechtingen in totaal 15% van de stemmen mee.  Hiermee heeft deze vage uitdrukking de titel vaagste vaagtaal van 2009 gewonnen. In 2008 won de uitdrukking ‘Een plekje geven’ de vaagtaalverkiezing.

De top-10 van het vaagtaal managementjargon ziet er als volgt uit:

  1. Je ding doen
  2. een stukje
  3. proactief
  4. zeg maar
  5. doorcommuniceren
  6. stakeholder
  7. definitief eindconcept
  8. out-of-the-box
  9. oké
  10. dicht bij jezelf blijven

Verder vallen een aantal verschillen tussen mannen en vrouwen op. ‘Terwijl mannen hun geurvlaggetjes uitzetten, praten vrouwen veel minder ‘lichamelijk’. Zo vinden vrouwen oké (uitgesproken als ‘okééé) heel oké en houden ze van letterlijk, terwijl ze het figuurlijk bedoelen. Ze hebben het ook over duurzaam en input/throughput/output. Voor de meeste mannen is deze abstracte taal uitermate vaag,’ schrijft Vaagtaal.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.